SHEPARD'S PIE

Deze ovenschotel past uitstekend in dit gure jaargetij.

Voor 4 personen:

500 gram uien

2 knoflookteentjes

3 eetlepels olie

2 theelepels suiker

1 eetlepel paprikapoeder

500 gram lamsgehakt

1 eetlepel curry-paste (Patak's)

2 eetlepels bloem

1 blik gepelde tomaten

1 blikje tomatenpuree

1 deciliter bouillon

75 gram gedroogde tomaten op olie

zout, vers gemalen peper

voor de puree:

750 gram aardappelen, geschild

1 eierdooier

25 gram boter

50 gram geraspte belegen kaas

Pel en snipper de uien en de knoflook. Verhit de olie in een braadpan en fruit de ui- en knoflooksnippers, bestrooid met de suiker en paprikapoeder, circa 10 minuten of tot de uien zacht zijn. Roer het gehakt en de curry-paste erdoor en roerbak het gehakt rul; roer dan de bloem erdoor. Voeg de gepelde tomaten met het sap, de tomatenpuree en de bouillon toe en roer de tomaten stuk. Laat het gehaktmengsel zachtjes circa 20 minuten pruttelen. Roer de in stukjes gesneden gedroogde tomaten erdoor en voeg naar smaak zout en peper toe.

Maak intussen de puree: Kook de aardappelen gaar en stamp ze fijn; roer de eierdooier, boter en geraspte kaas door de puree (verdun de puree zo nodig met wat van het stoofvocht van het gehaktmengsel).

Schep het gehaktmengsel in een grote ovenschaal en dek het af met de puree.

Bak de pie in het midden van een voorverwarmde oven (200 graden) in ca. 30 minuten goudbruin.

    • Irene van Blommestein