Sectiebestuur voor een krachttoer

POZNAN, 18 NOV. De spelers van het Nederlands elftal voerden gisteravond hun opdracht naar behoren uit. De komende weken en maanden zal het sectiebestuur betaald voetbal van de KNVB daaraan een goed gevolg moeten geven. Nu de kwalificatie na de 3-1-overwinning op Polen een feit is, staat het nog tamelijk verse college van voorzitter Jos Staatsen voor een krachttoer. De almachtige Johan Cruijff moet immers worden herinnerd aan zijn twee jaar geleden gedane belofte dat hij de eindronde voor zijn rekening zal nemen.

Binnen afzienbare tijd dient er tevens duidelijkheid te komen over wie het Nederlands elftal vanaf september 1994 naar het EK in Engeland gaat loodsen. De eerste taak lijkt op het eerste gezicht nogal simpel, maar de daadwerkelijke uitvoering zal het sectiebestuur op de proef stellen. Ronald Koeman voorspelt over zijn trainer bij Barcelona: “Ik denk wel dat Johan Cruijff het doet. Hij ziet ook wel dat dit elftal nog veel kwaliteiten heeft. Maar Cruijff zal zijn eisen stellen over de organisatie rondom het Nederlands elftal. Hij heeft een bepaalde manier van werken. En daarvoor kiest hij zijn eigen mensen uit. Er zal het een en ander moeten veranderen als hij komt.”

Koeman zegt dit aspect met Cruijff nooit tot in de details te hebben doorgenomen. Maar vermoedelijk gaat het om assistent-trainers en andere begeleiders zoals medici. Hoeveel concessies het sectiebestuur in dit opzicht wil doen, liet Staatsen gisteravond in het midden. Evenmin was hij bereid in te gaan op de vraag of zijn voorgangers hierover aan Cruijff toezeggingen hebben gedaan. Toen beide partijen begin augustus in Amsterdam, rondom de vriendschappelijke wedstrijd Ajax-Barcelona, met elkaar kennis maakten is in deze kwestie in elk geval geen overeenstemming bereikt. Cruijff, technisch bestuurslid Karel Jansen en Staatsen besloten dan ook de kwalificatie af te wachten. Die is nu gerealiseerd en Staatsen zegt “binnen een redelijke termijn” naar Barcelona te zullen reizen om met Cruijff de onderhandelingen te openen. Hij noch Jansen wil aangeven of de Barcelona-trainer op korte termijn moet beslissen. Of dat hij misschien de WK-loting op 19 december in Las Vegas mag afwachten, of op een fase dat hij zicht heeft op het beschikbare spelersmateriaal. Cruijff zou Cruijff niet zijn als hij geen vertragingstactiek toepast. Maar zelfs de spelers willen nu snel duidelijkheid.

De Oranje-selectie gaat er vanuit dat de voormalige wereldvoetballer als bondscoach optreedt tijdens het WK. Twee vooraanstaande internationals, Jan Wouters en Ronald Koeman, durfden zich vannacht in een zowaar sfeervol hotel in Poznan, waar het sectiebestuur, de sponsors en de selectie bijeen kwamen voor een gezamenlijk diner, uit te spreken voor Advocaat als Cruijff om welke reden dan ook niet meegaat naar de VS. Beiden zijn trouwens ook voor de terugkeer van Gullit, mits in vorm, en zien het WK-toernooi als de afsluiting van hun interland-carrière. Jan Wouters: “Het lijkt me logisch dat Advocaat het eindtoernooi doet als Cruijff niet gaat. Het sectiebestuur zal dit moeten regelen. Ik ga niet meer stemmen over een coach zoals in 1990. Ik verheug me op de samenwerking met Cruijff die ik natuurlijk nog bij Ajax heb meegemaakt (Wouters dankt aan hem zelfs nog de transfer van FC Utrecht naar de club in De Meer, red.). Maar dat wil niet zeggen dat ik niet met veel plezier heb gewerkt onder Advocaat. Ik vind dat hij het heel goed heeft gedaan. Als je in de kwalificatiereeks na twee wedstrijden al drie verliespunten hebt, moet je bijna elke wedstrijd winnen. Advocaat heeft bovendien al snel niet meer kunnen beschikken over Van Basten en werd verder in het nauw gedreven door de affaire-Gullit.” Ook Ronald Koeman brak een lans voor de kleine generaal uit Den Haag. “Als we om welke reden dan ook niet met Cruijff naar Amerika gaan ligt het voor de hand dat we met Advocaat gewoon de ingeslagen weg vervolgen.”

Een andere prominente international, Dennis Bergkamp, die met twee treffers een groot aandeel had in de zege op de Polen, moest afzien van zijn voornemen om met de spelers een vergadering te beleggen over de coaching op het WK. De schaduwspits wilde dat Advocaat ook zou worden opgenomen in het begeleidingsteam. Maar de tussenpaus liet vorige week vrijdag al meteen aan de spelersgroep weten dat hij geen trek heeft om met Cruijff op één bank te zitten. Over dat onderwerp moesten de spelers dan ook “niet meer zeuren”. Bergkamp: “Mijn plan is dus helemaal van de baan. Advocaat komt niet op zijn eerder ingenomen standpunt terug. Ik heb twee jaar prettig met hem samengewerkt. Hij is een bondscoach die tussen de spelers staat.”

Er zijn ook internationals die geen voorkeur hebben. Zoals Ronald de Boer die op het half bevroren veld van het Lech Poznan-stadion mede door zijn sterke kapwegingen uitstekend uit de voeten kwam. Hij bereidde bovendien de tweede treffer voor (met een pass op Roy) en scoorde de derde. In de laatste minuut had hij een riante mogelijkheid om 1-4 te maken, maar toen eindigde zijn inzet op de lat. Later zei de Ajacied dat hij die bal eigenlijk had moeten 'stiften'. De Boer: “Het maakt me niet uit wie er als bondscoach meereist naar het WK, als ik zelf maar meega. Met een selectie van 22 man heb ik natuurlijk een goede kans, maar je mag aannemen dat Van Basten er straks ook weer bijzit.” Ronald de Boer debuteerde in 1987 bij Ajax nog onder Cruijff. Dat was thuis, in een wedstrijd tegen PEC Zwolle toen Ajax een 4-2-voorsprong verspeelde, maar hij voor de winnende treffer tekende. “Cruijff heeft later bij Barcelona vaak aan mensen in zijn omgeving laten doorschemeren dat hij wel gecharmeerd is van mij. Ik zou dus gebaat zijn bij zijn komst. Maar Advocaat ziet het in mij ook wel zitten.”

Het Nederlands elftal zal in de aanloop naar het WK in ieder geval nog oefenen tegen Tunesië (uit op 19 januari), Ierland (thuis op 21 april), Schotland (9 maart uit en 25 mei thuis) en Canada (in juni in Toronto, kort voor het WK dat op 17 juni begint). De KNVB overweegt nog in te gaan op een uitnodiging van Marokko. De voorbereiding van Oranje op het mega-evenement in de VS gaat van start in Nederland op 19 mei. De Spaanse competitie is dan nog niet beëindigd. Cruijff zal zich pas enkele dagen later met Oranje bemoeien. Maar als Spanje zich gisteravond niet had geplaatst voor het WK dan zou de winterstop worden verlengd en de strijd om de landstitel twee weken later worden afgesloten. “In dat geval zou Cruijff vermoedelijk niet beschikbaar zijn geweest voor het WK”, aldus Ronald Koeman. “Want ik kan me niet voorstellen dat Nuñez hem dan had laten gaan.” Voorlopig heeft het sectiebestuur-Staatsen dus even de wind in de rug.

    • Erik Oudshoorn