Recessie zet geen rem op Nederlandse consumptie

VOORBURG, 18 NOV. De kwakkelende economie zet geen rem op de kooplust van de Nederlanders. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt een stijging van de consumptie in het derde kwartaal met 2,2 procent.

Dit jaar werd alleen in het eerste kwartaal een daling geregistreerd, maar dat was voornamelijk het gevolg van een sterke terugval in de aankoop van auto's na het van kracht worden van een hogere belasting op nieuwe wagens. Na een sterke daling in de eerste helft van het jaar, stegen de autoverkopen weer in het derde kwartaal.

In het derde kwartaal groeide de consumptie van voedings- en genotmiddelen met 0,5 procent, die van duurzame goederen met 2,8 procent en die van overige goederen en diensten met 2,4 procent.

De consumptie van tabaksartikelen blijft sterk dalen, bij hogere accijnzen. De zomer was voor de modewinkels in dubbel opzicht slecht, maar in het derde kwartaal werd meer kleding verkocht. De lage temperaturen zorgden in het derde kwartaal voor een hoog gasverbruik. Het slechte zomerweer en de prijsdalingen van chartervluchten deden het passagiersvervoer in de luchtvaart sterk stijgen. Een daling van het inkomend toerisme veroorzaakte een neergang van het aantal hotelovernachtingen.