Nutricia: slachterij schuldig aan besmetting

PAG.23 NUTRICIA

ROTTERDAM, 18 NOV. Nutricia stelt zijn toeleverancier Uylenbroek slachterijen in Gorinchem aansprakelijk voor de schade die het concern lijdt als gevolg van de besmetting van miljoenen potjes Olvarit met het desinfectiemiddel p-TSA.

Dat heeft directeur T. van Hedel van Nutricia Nederland vandaag bevestigd. “Wij gaan ervan uit dat er veel te royaal is schoongemaakt”, zei Van Hedel vanmorgen. Uylenbroek was niet bereikbaar voor commentaar.

Het voedingsmiddelenconcern in Zoetermeer moest dinsdag noodgedwongen een miljoen potjes kindervoeding van het merk Olvarit uit de handel nemen. Het gaat om de soorten die varkens- en rundvlees bevatten waarin vermoedelijk het desinfectiemiddel p-TSA is verwerkt. De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van landbouw heeft de zaak in onderzoek. Een woordvoerder van dit ministerie zei vanmorgen dat het onderzoek zich concentreert op de fase na de slacht. Het keurmerk van de Rijksdienst voor Keuring van Vee en Vlees (RVV) garandeert volgens hem dat er tijdens de slacht niets kan zijn gebeurd.

Van Hedel noemde het vanochtend “hoogst verbazingwekkend” dat de voortdurende vleescontroles van de RVV niet eerder de aanwezigheid van het desinfectiemiddel in het vlees hebben aangetoond. Volgens hem is het uitgesloten dat de besmetting van het vlees kan hebben plaatsgehad in de Nutricia-fabriek in het Engelse Wells.