Nafta beïnvloedt beurskoersen op Damrak positief

AMSTERDAM, 18 NOV. De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs werden vanochtend positief beïnvloed door het Amerikaanse vrijhandelsakkoord Nafta. De EOE-index steeg aan het begin van de middag met 3,01 punten naar 384,36 punten.

AMSTERDAM De omzetten op het Damrak waren vanochtend niet al te hoog. Handelaren hielden een slag om de arm met het oog op de vraag hoe Wall Street vandaag zal reageren op het Nafta-verdrag. Ook de andere Europese beurzen namen een afwachtende houding aan en toonden zich vast gestemd. Opvallend was dat de Nafta-overeenkomst vrijwel geen beweging in de Amerikaanse dollar bracht. De koers stond vanochtend in Amsterdam op 1,9165 gulden, vrijwel gelijk aan de slotkoers van 1,9170 gulden gisteren.

Papierconcern KNP BT was de grote uitzondering op een vast gestemd Damrak. Het fonds zakte sterk weg met zeven dubbeltjes tot 40,70 gulden. Volgens handelaren was de koersdaling het gevolg van het gerucht dat de Canadese grootaandeelhouder MacMillan Bloedel van zijn pakket afwil. Daardoor zou er 16 procent van de aandelen KNP BT boven de markt hangen.

Voedingsconcern Nutricia herstelde zich enigszins van de scherpe koersval van 13,20 gulden op woensdag. De aandelen van Nutricia gingen maar liefst 2,60 gulden omhoog naar 140,80 gulden.

Heineken noteerde een winst van 3,40 gulden em steeg naar 201,70 gulden na het nieuws dat de Nederlandse brouwer een verliesgevende brouwerij in Spanje heeft verkocht.

De koers van KLM reageerde met een winst van zes dubbeltjes op het gerucht dat de luchtvaartmaatschappij bij een eventueel afketsen van Alcazar alleen zou willen doorgaan met zijn Amerikaanse partner Northwest en SAS.

NEW YORK De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York vertoonden gisteren een dalende lijn. De Dow Jones-index van de dertig toonaangevende fondsen daalde met 6,42 punten tot 3704,35 punten bij een omzet van 315 miljoen aandelen.

De handel stond in het teken van de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de vrijhandelsovereenkomst tussen de VS, Canada en Mexico, Nafta. Bij het sluiten van de handel waren de debatten nog aan de gang, maar dat het verdrag met een krappe meerderheid zou worden aangenomen, werd in de loop van de dag steeds duidelijker. De beleggers hielden zich rustig, omdat ze ervan overtuigd raakten dat de koerswinsten van de laatste tijd - dinsdag bereikte de beursindex nog een record - het gevolg waren van het aanvaarden van het vrijhandelsakkoord. De aanvaarding van woensdag van het akkoord zou dus geen koerswinst meer opleveren, zo luidde de redenering. De dollarkoers stond tegen het einde van de handel in New York op 1,9105 gulden na 1,9120 op dinsdag. Voornamelijk door winstnemingen van beleggers die toesloegen toen duidelijk werd dat Nafta zou worden aangenomen.

TOKIO De beurs in Tokio werd vandaag beheerst door de politiek. De koersen trokken volgens handelaren aan door zowel de verwachting van het positieve besluit in de VS inzake Nafta als het feit dat het Japanse Lagerhuis zich momenteel buigt over een aantal hervormingswetten. De Nikkei-index voor 25 fondsen steeg met 57,61 punten naar een niveau van 18,166,32. Er werden naar schatting 200 miljoen aandelen verhandeld.