Meerderheid van 34 stemmen; Clinton boekt grote triomf met Nafta

PAG.11 HOOFDARTIKEL; PAG.25 REACTIES

WASHINGTON, 18 NOV. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft president Clinton gisteravond een overwinning bezorgd door met een ruime meerderheid van 234 stemmen tegen 200 het Noordamerikaanse vrijhandelsverdrag (NAFTA) aan te nemen.

Het vrijhandelsverdrag tussen de VS, Mexico en Canada creëert met 368 miljoen inwoners het grootste vrijhandelsblok ter wereld.

Clinton sprak van een “grote eerste stap, maar alleen een eerste stap in onze poging om handel uit te breiden en om economisch herstel hier en in de hele wereld aan te jagen”.

Europees commissaris sir Leon Brittan (buitenlandse handel) zei vanmorgen in een reactie dat de aanvaarding van NAFTA een wereldhandelsakkoord in het kader van de GATT (Algemene Overeenkomst over Tarieven en Handel) dichterbij brengt.

Het zijn de Republikeinen geweest, die Clinton in deze kwestie hebben gered. Van de 175 Republikeinen stemden er 132 voor NAFTA, terwijl 156 van de 258 Democraten tegen stemden. Verwacht wordt dat de Senaat de komende dagen voor NAFTA zal stemmen. In een verzoeningspoging jegens de Democratische tegenstemmers zei Clinton dat ze “gelijk hadden om zich uit te spreken” voor mensen die hun baan hebben verloren of dreigden kwijt te raken.

De stemming ging ongebruikelijk snel. Na een paar minuten was al duidelijk dat Clinton ging winnen. Clinton was zo zeker van zijn zaak dat hij gisteravond naar het vijftigjarige huwelijksfeest van zijn minister van financiën, Lloyd Bentsen, ging. Veel Congresleden veranderden van mening, nadat Clinton hun speciale voorzieningen voor hun districten had beloofd. Vandaag vertrekt Clinton naar Seattle voor een topconferentie over regionale samenwerking met veertien Aziatische landen. De voorzitter van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden stemde voor NAFTA, maar de tweede en derde man waren tegen. Derde man David Bonior waarschuwde dat NAFTA de levensstandaard zal verlagen. “Degenen die geen opleiding in de economie hebben, die Adam Smith niet hebben bestudeerd, is het duidelijk dat alles zich tegen hen heeft gekeerd.” Een andere prominente Democratische tegenstander, Richard Gephardt, noemde het “een verdrag dat alleen het recht van bedrijven beschermt en niet het recht van werknemers”. De leider van de Republikeinen, Robert Michel, spoorde het Huis aan om “niet de banen van morgen aan de angsten van morgen op te offeren”.

    • Maarten Huygen