Legerversterkingen Israel wegens onrust naar bezette gebieden

TEL AVIV, 18 NOV. Wegens de snel escalerende onrust heeft plaatsvervangend premier Shimon Peres gisteren het Israelische leger opdracht gegeven betrekkelijk grote versterkingen naar de bezette gebieden te dirigeren.

Deze zullen niet alleen worden ingezet om een wederopleving van de intifadah, de Palestijnse volksopstand, de kop in te drukken maar ook om onwettige activiteit van gewapende joodse kolonisten tegen Palestijnen aan banden te leggen.

Gistermiddag werd een Israelische soldaat in een café bij Nahal-Oz, een van de grensovergangen naar de Gazastrook, door een Palestijn met messteken in de hals vermoord. De Palestijn, een student van een islamitisch instituut in Gaza, had volgens de eigenaar van het café enkele uren op de uitkijk gezeten totdat hij de kans schoon zag de soldaat van achteren neer te steken. Deze en eerder uitgevoerde moordaanslagen spelen Israeliërs in de kaart die zich tegen het vredesproces verzetten. Iedere avond wordt in het centrum van Jeruzalem tegen de vredespolitiek van de regering-Rabin gedemonstreerd, voornamelijk door kolonisten. “Peres, echte vrede verrijst niet op dode joden”, is een van de nieuwste slagzinnen van de demonstranten.

In Canada heeft premier Yitzhak Rabin gisteren gezegd dat het vredesproces doorgaat, de terreur ten spijt. Het lijdt geen twijfel dat Rabin en Peres vastbesloten zijn op de vredesweg te blijven, maar een foto op de voorpagina van Ma'ariv van het bebloede mes waarmee de soldaat gisteren werd doodgestoken ondermijnt bij veel Israeliërs het vertrouwen in het vredesproces.

Ook gisteren in Ramallah in omloop gebrachte pamfletten van een plaatselijke afdeling van Al-Fatah, waarin de voortzetting van de intifadah wordt aangekondigd, zetten een domper op de vredessfeer. Palestijnse persoonlijkheden hebben zich van dit pamflet gedistantieerd maar gelijktijdig gewaarschuwd dat het provocerende optreden van de kolonisten tegen de Palestijnse bevolking tot een onhoudbare situatie kan leiden. “Als Rabin er niet in slaagt de kolonisten binnen de perken te houden, zit er niets anders voor ons op dan een felle botsing met hen aan te gaan”, zeiden Fatah-persoonlijkheden in de bezette gebieden gisteren.

Gisteren lanceerde Israels grootste krant, Yediot Ahronot, in een hoofdartikel een felle aanval op “de racistische wraak” van de kolonisten tegen willekeurige Palestijnen. In een hoofdartikel doet vandaag het in Oost-Jeruzalem uitkomende Palestijnse blad Al-Nahar een beroep op Israel om een einde te maken aan de oplopende spanning tussen Palestijnen en kolonisten in de bezette gebieden. “Alle Israelische aanvallen op de Palestijnen zullen vooruitgang in het vredesproces blokkeren en het vertrouwen tussen beide naties op losse schroeven zetten”, aldus deze Palestijnse krant.