Hof VS trekt uitwijzing van Demjanjuk in

CINCINNATI, 18 NOV. Een Amerikaans federaal hof van beroep heeft gisteren zijn eigen uitwijzingsbevel uit 1986 tegen John Demjanjuk ongedaan gemaakt omdat het ministerie van justitie in de zaak tegen de vermeende nazi-kampbewaker fraude heeft gepleegd. Volgens het hof hadden de aanklagers opzettelijk bewijs in het voordeel van Demjanjuk achtergehouden.

Demjanjuk werd in 1988 in Israel ter dood veroordeeld als de bewaker 'Ivan de Verschrikkelijke' in het nazi-concentratiekamp Treblinka. Hij heeft echter altijd volgehouden het slachtoffer te zijn van persoonsverwisseling, en werd, nadat zijn verdedigers bewijzen in die zin hadden aangedragen, eerder dit jaar door het Israelische Hooggerechtshof vrijgesproken. Inmiddels is Demjanjuk in de VS terug. De uitspraak van gisteren heeft geen invloed op een uit 1981 stammende uitspraak die Demjanjuk van zijn Amerikaans staatsburgerschap berooft. Dat betekent dat hij op een later tijdstip alsnog kan worden uitgezet. (AP)