Heel Groot-Brittannië lijkt in rouw gedompeld

LONDEN, 18 NOV. Het einde van de wereld is gearriveerd - en dat niet alleen letterlijk voor de Wales-fan die een fatale vuurpijl uit het tegenoverliggend vak tegen zijn hoofd kreeg afgevuurd. Figuurlijk is dat het geval voor de Engelse bondscoach Taylor, wiens ontslagbrief vanmorgen al in de kranten wordt voorgepubliceerd: “Zet hier alleen je handtekening Graham”. Heel Groot-Brittannië lijkt in rouw gedompeld, nu Engeland het WK voetbal van 1994 mist. Sinds de Tweede Wereldoorlog ontbrak Engeland alleen in '74 en '78 bij het WK.

De Britten, zo kopt een krant vanmorgen, zijn “groen van afgunst” omdat van alle teams op de eilanden alleen Ierland - “het smaragdgroene eiland” - de eindronden heeft bereikt. In Ierland zelf huilden mensen van vreugde over deze onverwachte meevaller, resultaat van de 1-1 gisteren tegen Noord-Ierland en het verlies van Denemarken tegen Spanje. De gevoelens aan weerszijden van de Ierse Zee, als het over voetbal gaat, kunnen de vergelijking met de rivaliteit tussen Nederland en Duitsland zeer wel doorstaan. De 'boerenpummels' wonnen en de superieure Britten - Engeland, Wales en Schotland - staan collectief voor aap.

Wat Engeland betreft: in de huiskamers was men nog niet eens goed gaan zitten of San Marino's Galtieri had al gescoord: 1-0. De verslaggevers wezen er al meteen op dat de identiteit van de San Marino-speler Engeland geen geluk kon brengen: in de Falklandsoorlog had de Argentijnse bevelhebber dezelfde naam. Weliswaar wonnen de Britten die oorlog, maar Engeland scoorde gisteren te weinig en werd ook nog gedwarsboomd door Nederlands 3-1 zege in Polen.

De BBC had halverwege de tweede helft al besloten dat het met Engeland-San Marino niets meer kon worden. Daarom schakelde de omroep over naar Wales-Roemenië, maar ook daar bleef een mirakel uit. Twintigduizend woedende Engeland-kijkers hingen meteen aan de telefoon bij de BBC en British Telecom waarschuwde dat de lijnen overbelast raakten. Tory MP Harry Greenway eiste vanmorgen een excuus van de BBC voor haar “autocratisch gedrag, dat een belediging is van de Engeland-fans”.

De tabloids putten zich vandaag uit in vergelijkingen met de laatste echte oorlog. De woorden 'Blitzkrieg' en 'bombed out' zijn niet van de lucht. De commentatoren zijn het er over eens dat Engeland de WK-kans begin dit jaar al verspeelde. Toen gaf Engeland thuis een 2-0 voorsprong prijs tegen Oranje (2-2). Dat betekende dat Engeland in Nederland minimaal gelijk moest spelen, maar het verloor met 2-0. Teleurgestelde Engelse supporters braken in Amsterdam en Rotterdam de boel af. De Amsterdamse hoofdcommissaris Nordholt, toevallig gisteren in Londen, vertelde dat hij over dat gedrag honderden excuusbrieven uit Engeland had binnengekregen. Dat fenomeen was hem in een lange politiecarrière nog nooit overkomen. “Omgekeerd zie ik dat Nederlanders niet doen.”

    • Hieke Jippes