Haagse film voor Caraïbische bordelen

DEN HAAG, 18 NOV. Over een tijdje, als ze terugkomt uit Nederland, zal de armoede voorbij zijn, verzekert Amelia Gonzalez haar familie. Ze is prostituée in de Dominicaanse Republiek, maar binnenkort zal de Hollandse droom in vervulling gaan: chique nachtclubs, veel geld en blonde mannen.

Amelia speelt de hoofdrol in een Nederlandse film die de komende maanden in veertig bordelen en op tien televisiestations in het Caraïbische land zal worden getoond. Me duele el alma (Mijn ziel doet pijn), met 300.000 gulden gesponsord door minister Pronk van ontwikkelingssamenwerking, moet afrekenen met een voortlevende mythe op het eiland. De chique nachtclub is niet meer dan een 'raam' in de Poeldijksestraat in Den Haag, waarvoor de huurster te veel moet betalen. De blonde Europeaan blijkt een opdringerige junk die tegen het raam spuugt. De zakken met geld blijken een paar tientjes te zijn waarvan nauwelijks iets naar huis kan worden gestuurd.

In Nederland werken enkele duizenden Dominicaanse vrouwen als raamprostituée. Zij vormen na de Colombianen de grootste groep buitenlandse vrouwen die hopen in de Nederlandse prostitutie “grote zakken met geld” weg te slepen, zegt C. Brand van de Haagse Stichting Prostitutieprojecten, die de film liet maken.

Vier jaar geleden trok de stichting een Spaanstalige veldwerkster aan om inzicht te krijgen in de achtergronden van de groeiende stroom Latijns-Amerikaanse vrouwen die de Haagse prostitutiezones bevolkten. “De meesten denken dat ze hier snel rijk kunnen worden en dat ze snel een andere, betere baan zullen vinden. In werkelijkheid komen ze in de Poeldijksestraat terecht, in een batterij vol half nakende vrouwen, onder wie vijftig uit hun eigen land”, zegt Brand.

“Niemand vertelt over de ellende die de vrouwen tegenkomen, ook niet de vrouwen die teruggaan naar hun geboorteland.” Toen de stichting op de hoogte raakte van het beeld dat de Dominicaanse vrouwen over Nederland hadden, ontstond het idee hen al in eigen land te waarschuwen.

Amelia Gonzalez' levensverhaal, gespeeld door een actrice uit de Dominicaanse Republiek, is samengesteld uit de ervaringen van vrouwen die in Den Haag hebben gewerkt. Amelia gaat in haar eentje naar Nederland om een eind te maken aan de armoede van haar gezin. In plaats van de luxe die haar is beloofd krijgt ze te maken met verkrachting, drugs en hardhandige invallen van de Vreemdelingendienst. Toch houdt ze, uitgezet als illegaal en terug in Santo Domingo, de schijn op dat ze is geslaagd.

In de film wordt een afschrikwekkend en overtrokken beeld van de Vreemdelingenpolitie neergezet; zo valt de dienst met een stormram binnen in een bordeel om illegalen op te pakken. Volgens Brand is dat bewust gedaan. “Als we een afgezwakt verhaal vertellen heeft dat alleen maar aanzuigende werking.”

Niet bekend

Over een half jaar wordt onderzocht welke uitwerking de film heeft gehad. In afwachting daarvan beslissen de Nederlandse initiatiefnemers of ook voor landen als Colombia en een aantal Oost-Europa staten een eigen versie wordt geproduceerd.