Gymmen tijdens de vlucht, lichtkuren, een ...

Gymmen tijdens de vlucht, lichtkuren, een pikdonker zoutbad, weinig of juist veel drinken: de juiste remedie tegen de jetlag is nog niet uitgevonden. Of het moeten de toeristen-maaltijden aan boord zijn. Maar die benemen je iedere lust tot eten, of wekken, eenmaal gegeten, de indruk nooit genuttigd te zijn. Met een ontbijtpakket bestaande uit een homp brood, een hardgekookt ei en een kopje oploskoffie kom je de Russische toendra ook wel over, evenals met een heupflacon whisky over Amerika's Mid-West.

Met simpele cashewnoten en after-dinner chocolaatjes laat de first of business class-reiziger zich tegenwoordig niet meer het vliegtuig inlokken. Nee, hij wil kaviaar of oesters in roomsaus, soesjes met eend, of schildpadsoep uit Louisiana, vers aan z'n stoel bereid en besprenkeld met een frisse Pouilly-Fuissé of champagne. Individuele service en veel comfort: dat zijn de sleutelwoorden waarmee de luchtvaartmaatschappijen de concurrentieslag met elkaar aangaan. Eten en drinken wanneer je zelf wilt, films kijken op je eigen scherm, slapen in een speciaal voor jou omgebouwde 'sleeperette' in een pyjama van de luchtvaartmaatschappij. Geen moeite is het altijd glimlachende cabine-personeel te veel, en geld speelt geen rol.

SERVICE-TOP 10*

1. KLM

2. Singapore Airlines

3. Swissair

4. Delta

5. Cathay Pacific

6. American

7. TWA

8. Lufthansa

9. North West

10. British Airways

*Bron: Lezersonderzoek Quote 1991/1992

First Class menukaart

Swissair vlucht Harare-Zürich (via Johannesburg). Vluchttijd bijna 12 uur (exclusief overstap op Zürich en vlucht naar Amsterdam). De menukaart is in het Engels, Frans, Duits en Zuidafrikaans opgesteld. De passagier krijgt 'Ligte ete', 'Aandete' en een 'Engelse Ontbyt' geserveerd, en kan op ieder moment van de reis om een 'happie' vragen.

Aandete

Coctails en aptyhappies

Kaviaar uit die Kaspiese See met Bokwietpannekoekies en suurroom, of

Luggedroogde beesvleis en gerookte ham, of

Oesters met preie in roomsous

Verkilde tamatiesop, of

Aspersieroomsop, of

Slaai vanaf die waentjie met Heuning-mosterd- of 'Balsamico'-asynsous

Gebraaide beeslende en bearnaisesous, of

Hoenderkerrie, of

Geroosterde lamstjops met roosmaryn

Bijgerechten: Aartappelgratin, Basmatirys en Groenteverskeidenheid

Kaasverskeidenheid - 20 jaar-oue port

Mandjie vars vrugte

Joghurttorte met pynappel, of

Klein pannekoekies met lemoenbotter

Koffie en likeurs

Switserse tuisgemaakte sjokolade

PRIJZEN

Retour Amsterdam-Harare First Class: ƒ 11.509,-, Business Class ƒ 8030,-, Economy Class ƒ 2000,- tot ƒ 7000,-.