Generaal neemt in Nigeria de macht over

LAGOS, 18 NOV. De interim-president van Nigeria, Ernest Shonekan, is gisteravond laat afgetreden als president en hoogste bevelhebber van het leger na slechts drie maanden aan de macht te zijn geweest.

De minister van defensie, generaal Sani Abacha, heeft de macht overgenomen. In enkele wijken van het economisch centrum Lagos zijn vanmorgen rellen uitgebroken.

Volgens de verklaring van Shonekan, die voor de staatstelevisie werd voorgelezen door een omroeper, is hij afgetreden na overleg met de militairen, onder wie Abacha. “Zij maakten zich ernstig zorgen over de ongemakkelijke toestand in het land en het kennelijke gebrek aan stabiliteit van de afgelopen maanden”, aldus de verklaring.

Shonekan, een advocaat en industrieel, werd in augustus aangesteld door de militaire president Babangida, die terugtrad na acht jaar aan de macht te zijn geweest. Babangida had in juni de verkiezingen geannuleerd die waren gewonnen door de schatrijke zakenman Moshood Abiola en die de overgang van Nigeria naar een democratisch staatsbestel hadden moeten bezegelen. De interim-regering van Shonekan wilde in februari nieuwe verkiezingen houden.

Tegen de aanstelling van Shonekan werd in en buiten Nigeria fel geprotesteerd. Donorlanden weigerden iedere samenwerking met zijn regering en Nigeriaanse mensenrechtenorganisaties organiseerden in samenwerking met het machtige vakverbond NLC verscheidene stakingen tegen het bewind. Vorige week verklaarde een hooggerechtshof in Lagos de regering onwettig, omdat Babangida niet bevoegd was een opvolger te benoemen.

De machtsovername in Nigeria komt op een moment dat al drie dagen een nationale staking bezig is tegen een door de regering-Shonekan afgekondigde verhoging van de brandstofprijzen. Eerder deze week ontaardde de staking op verschillende plaatsen in rellen en dat was ook vandaag het geval. De anti-oproerpolitie schoot traangasgranaten af in enkele buitenwijken van Lagos, waar demonstranten vuren hadden ontstoken. In de rest van de stad van zes miljoen inwoners lag het openbare leven stil door de staking maar bleef het rustig. Ook in andere delen van het land bleven banken en winkels gesloten. Het is nog niet duidelijk of het nieuwe staatshoofd de verhoging van de brandstofprijzen zal terugdraaien.

Over de vijftigjarige Abacha, die klein van stuk is, altijd een zonnebril draagt en publiciteit schuwt, is niet veel meer bekend dan dat hij al jaren hoge militaire posities bekleedt. Hij is de zevende militaire president van Nigeria, dat sinds de onafhankelijkheid in 1960 is totaal slechts tien jaar is geregeerd door een burgerpresident. Niet alle Nigerianen zijn sterk gekant tegen een militair regime. Een aantal is van mening dat het enorme land (90 miljoen inwoners) met vele etnische tegenstellingen en rivaliteit tussen de moslims in het noorden en de christenen in het zuiden een sterk bewind nodig heeft om niet in chaos te vervallen. (Reuter, AP, AFP)