Franse politie doet nu invallen in PKK-kring

PARIJS, 18 NOV. De Franse politie heeft vanochtend in samenwerking met de algemene inlichtingendiensten en de contraspionage in verscheidene steden invallen gedaan bij Turks-Koerdische activisten, ruim een week na een soortgelijke actie tegen Algerijnse militante moslims. Volgens de politie zijn tot dusverre 85 mensen opgepakt. De actie is met grote instemming begroet door de Turkse regering, die regelmatig heeft geklaagd over te grote tolerantie die in het Westen tegenover de PKK zou worden getoond.

De operatie, die vanochtend voor zonsopgang begon en vanmiddag nog voortduurde, is gericht tegen aanhangers van de marxistische Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die in het zuidoosten van Turkije tegen het Turkse leger oorlog voert voor Koerdische onafhankelijkheid. Tevens zijn huiszoekingen gedaan in bureaus van met de PKK verwante associaties. Onder de arrestanten zijn de vermeende nummers 1 en 2 van de PKK in Frankrijk.

De politie wil volgens radio France Info op deze wijze voorkomen dat de PKK tegen het eind van de maand, wanneer zij verjaart, nieuwe aanslagen tegen Turkse doelen pleegt. Volgens een zegsman zijn interne documenten van de PKK in beslag genomen, evenals materiaal dat verband kan houden met verscheidene eerdere aanslagen op een Turkse bank in Parijs. De PKK heeft de laatste maanden in verscheidene Europese landen demonstraties georganiseerd en aanslagen gepleegd om de aandacht te vestigen op de oorlog in zuidoost-Turkije.

De politie hoopt tevens bewijs te vinden voor afpersingspraktijken waarvan PKK-activisten worden beschuldigd. Volgens de sectie anti-terrorisme van het Parijse parket is het de voornaamste bezigheid van militante Koerden in Frankrijk geld te vinden voor hun strijd in Turkije, voornamelijk door het innen van een soort revolutionaire heffing onder (Koerdische) Turken, in totaal ongeveer 400.000 man sterk.

Franse rechtbanken hebben bij herhaling PKK-activisten wegens afpersing veroordeeld. Turks-Koerdische families in Frankrijk en in Duitsland hebben bovendien bij de autoriteiten geklaagd dat de PKK hun zonen in Europa ronselt om in Turkije te komen vechten. Ook zijn er beschuldigingen van drugshandel tegen de PKK.

Vorige week heeft de Franse politie in een soortgelijke golf van invallen 88 aanhangers van het in Algerije verboden fundamentalistische Front van Islamitische Redding (FIS) opgepakt, van wie er uiteindelijk vier in staat van beschuldiging zijn gesteld wegens betrokkenheid bij een terroristische samenzwering. De autoriteiten lieten later doorschemeren aanwijzingen te hebben gevonden van nauwe banden tussen arrestanten en moslim-extremisten in Algerije zelf. Minister van buitenlandse zaken Alain Juppé zei toen dat Frankrijk niet mocht fungeren als “uitvalsbasis voor internationaal terrorisme”. (Reuter, AFP)