Franse droom voorbij na fraai schot Kostadinov; Italië en België plaatsen zich wel voor WK in Amerika

ROTTERDAM, 18 NOV. Een schitterend doelpunt van de Bulgaarse sterspeler Emil Kostadinov betekende gisteravond het einde van de Franse voetbaldroom. Na negentig minuten stond Frankrijk in Parijs op de drempel van het WK '94. De 1-1 stand was genoeg voor kwalificatie.

In de blessuretijd kreeg Frankrijk, in 1982 en 1986 nog halve finalist op het WK, alsnog de klap waarvoor veel landgenoten hadden gevreesd. De dreun die het nietige Israel vorige maand uiteelde aan de Fransen, werkte nog door in Parc des Princes. Toen stond Frankrijk op 2-1, ook met één been in de eindronde, maar Israel won met 3-2. Nu keken de Bulgaren in Parijs tegen een 1-0 achterstand aan, maar Kostadinov zorgde met twee fraaie goals voor sensatie. Zweden had zich al geplaatst in groep 6.

De WK-uitschakeling van de Fransen is de eerste sinds 1974. Sindsdien maakte de technisch balvaardige ploeg furore met aantrekkelijk voetbal. In 1984 won Frankrijk in eigen land de Europese titel, mede dankzij een schitterend middenveld met Platini, Giresse en Tigana. Het huidige team moet het vooral hebben van de twee spitsen, Papin en Cantona. Dit duo stond dan ook aan de basis van het openingsdoelpunt tegen Bulgarije, na een half uur spelen. Papin kopte een voorzet breed, in de voeten van Cantona. Die scoorde met een hard diagonaal schot. Aan de Franse goal zat een luchtje omdat aan de aanval een onbestrafte, maar zware overtreding op het middenveld vooraf ging. De charge was kenmerkend voor het gemene Franse spel.

Bulgarije sloeg meteen terug door een rake kopbal van Kostadinov, uit een corner. In de tweede helft dicteerde Frankrijk het spel, hoewel een gelijkspel voldoende was. Bulgarije loerde op de counter en kreeg wat het eigenlijk niet verdiende. Penev stuurde Kostadinov de ruimte in. Zijn diagonaal schot kon de vergelijking met Van Bastens volley in '88 tegen Rusland gemakkelijk doorstaan. Emil Kostadinov kan in de Verenigde Staten uitgroeien tot een attractie. De Bulgaarse spits is razendsnel, heeft een goede techniek en scoort heel gemakkelijk. Samen met Stoichkov en Penev vormt hij een zeer gevaarlijk aanvalstrio.

In groep 1 plaatste Italië zich ten koste van Portugal voor de eindronde. In San Siro won de ploeg van trainer Sacchi met 1-0. Een gelijkspel was genoeg voor de Italianen. Tien minuten voor tijd scoorde Dino Baggio, al dan niet in buitenspelpositie. Portugal slaagde er niet in serieuze kansen te creëren. De ploeg is meester in tijdrekken. Sommige spelers zijn dat zo gewend, dat ze zelfs bij een nadelige tussenstand als een stervende zwaan ter aarde storten. Die laffe speelwijze werd de ploeg in Milaan fataal.

Zwitserland had genoeg aan een 2-0 zege tegen het zwakke Estland om zich voor het eerst sinds 1966 te plaatsen voor het WK. De Zwitsers wonnen met 4-0 door goals van Knup, Herr, Ohrel en Chapuisat.

In groep 3 werd Denemarken uitgeschakeld, Spanje en Ierland gaan naar Amerika. In Sevilla had de Europees kampioen genoeg aan een gelijkspel. De Deense doelman Peter Schmeichel, de held van het EK'92, ging niet vrijuit bij de enige goal in de keiharde wedstrijd. Hierro scoorde een kwartier na rust fraai met het hoofd, uit een hoekscop van Goicoechea. Spanje speelde op dat moment al met een man minder. Zubizarreta, de reserve-doelman van Barcelona, haalde in de tiende minuut zijn clubgenoot Michael Laudrup buiten het strafschopgebied onderuit. Laudrup was Zubizarreta al voorbij. De keeper kreeg rood, de Denen niet meer dan een vrije schop. Canizarez, spelend bij Celta Vigo, ging het Spaanse doel verdedigen. Hij keepte een vlekkeloze wedstrijd en verijdelde gevaarlijke Deense doelpogingen van Christensen, Poulsen en de broers Laudrup. De Denen, de geluksvogels van twee jaar geleden, hadden nu domme pech. Denemarken kon alleen nog hopen dat Ierland zou verliezen tegen het al uitgeschakelde Noord-Ierland. Het politiek beladen duel in Belfast eindigde in 1-1. Slechts een minuut leken de Ieren de kwalificatie mis te lopen. In de 74ste minuut scoorde Quinn voor het thuisland. Een minuut later werd het al weer gelijk door McLoughlin. Het is de tweede keer in successie dat Ierland zich plaatst voor de eindronde. In 1990 bereikte de ploeg van succestrainer Jack Charlton de kwartfinales.

In groep 4 kwalificeerden Roemenië en België zich ten koste van respectievelijk Wales en het verenigde team van Tsjechen en Slowaken. De Belgen speelden zoals altijd, laf en gelukkig. In Brussel haalde het team van Paul van Himst een benauwde 0-0 tegen VTS. De bezoekers, die moesten winnen, kregen de beste kansen. Philip Albert werd na vlak na rust van het veld gestuurd, door een grove charge op de doorgebroken Kadlec. De Belgische keeper De Wilde voorkwam met een aantal goede reddingen een blammage.

Wales moest in Cardiff winnen van Roemenië. Dat leek te gaan lukken toen Bodin een penalty mocht nemen bij een 1-1 stand. Hij schoot tegen de lat. Roemenië was in de eerste helft op voorsprong gekomen door Hagi, dankzij een blunder van doelman Southall. Na rust maakte Saunders gelijk. Vlak voor tijd maakte de Roemeen Raducioiu aan alle onzekerheid een eind, 2-1. Het is voor het eerst in de geschiedenis van het WK-voetbal dat geen officieel Britse ploeg zich heeft geplaatst voor de eindronde.

In groep 5 won Griekenland met 1-0 van Rusland. Beide landen hadden zich al gekwalificeerd, evenals noorwegen in groep 2.