Duitser Stich in halve finale na overwinning op Chang in Frankfurt

FRANKFURT, 18 NOV. Michael Stich heeft zich gisteravond geplaatst voor de halve finales van het ATP-Masterstoernooi in Frankfurt. De Duitse tennisser won ook zijn tweede partij in de Stan Smith-groep. Stich versloeg de Amerikaan Michael Chang met 4-6 7-6 6-2. In de tweede set leek Chang de partij in zijn voordeel te beslissen, maar in de tiebreak kwam hij toch tekort. Stich, de nieuwe Duitse nummer een, is de laatste weken in grote vorm en terug in de Top 3 van het proftennis. Hij is in Frankfurt de enige Duitser. Becker wist zich niet te plaatsen voor het eindtoernooi. Stich speelt zijn laatste groepswedstrijd tegen de al uitgeschakelde Jim Courier. De als tweede geplaatste Amerikaan verloor ook zijn tweede duel, ditmaal nipt van de Oekraïener Andrej Medvedev, 6-3 1-6 7-6. Courier leed op de openinsdag een pijnlijke nederlaag tegen Chang, die hem slechts vie games gunde. De tweede halve-finalist uit deze groep is de winnaar van de partij Medvedev-Chang.

In de Arthur Ashe-groep won Pete Sampras van de Kroaat Goran Ivanisevic, de man die hem al zo vaak heeft verslagen. Beide spelers hadden dinsdag nog vrijaf. De Amerikaanse nummer één van de wereld had drie sets nodig, 6-3 4-6 6-2. Sampras, dit jaar winnaar op Wimbledon en de US Open, had aan een doorbraak in de vierde game voldoende voor de winst van de eerste set. Pas op 4-5 in de tweede set kwam Sampras voor het eerst in de problemen. Ivanisevic kreeg een breekpunt, maar Sampras werkte die weg met een van zijn dertien aces. Het tweede breekpunt benutte Ivanisevic wel, door een dubbele fout Van Sampras. In de beslissende set kreeg Sampras meer en meer vat op de service van zijn opponent, die hij tweemaal brak. Het was pas de tweede keer van de laatste zeven confrontaties dat Sampras zegevierde. Hij heeft over het algemeen veel moeite met linkshandige spelers, zoals Ivansevic maar ook Leconte en Forget. “Ik heb nog nooit zo goed gespeeld tegen hem. Mijn opslag liep uitstekend, die van Goran wat minder. In dat geval heb ik minder moeite met hem”, aldus Sampras. Sampras is de grote favoriet in de Frankfurter Festhalle. De Amerikaanse nummer een van de wereld is in goede vorm en heeft dit toernooi geen last meer van Courier.

Ivanisevic moet nu zijn partij tegen Stefan Edberg winnen om nog een kans te maken op een halve finale-plaats. De Zweed lijkt de laatste weken weer in zijn oude vorm na een mindere periode. Edberg won op de eerste speeldag van de Spaanse gravelspecialist Bruguera, die op het tapijt van de Frankfurter Festhalle weinig kans lijkt te maken. De Spanjaard staat vierde op de wereldranglijst maar dankt die plaats alleen aan zijn prestaties op het gemalen baksteen. Beide spelers hadden gisteren een rustdag. (DPA)