Directeuren Fujii-galerie in arrest

TOKIO, 18 NOV. Fujii, de chique kunstgalerie op de Ginza in Tokio, die wereldfaam verwierf door handel in Picasso's, Renoirs en Chagalls, is van zijn voetstuk gevallen. Twee directeuren zijn gisteren gearresteerd op verdenking van belastingontduiking.

Het gaat om Kazuo Fujii (69) en zijn broer Masaharu Fujii (51), die in de afgelopen drie jaar de belastingdienst voor één miljard yen (14 miljoen gulden) zouden hebben opgelicht.

Volgens een woordvoerder van de Belastingdienst vervalsten de broers hun belastingaangifte door schijnverkopen op te voeren van schilderijen tegen een aanzienlijk lagere prijs dan waarvoor de kunstwerken waren gekocht. Zo konden ze hun winsten drukken en bespaarden ze zichzelf een flinke belastingaanslag. Door niet de naam prijs te geven van de kopers, een gewoonte in de Japanse kunsthandel om de privacy van klanten te beschermen, konden de broers het spel lange tijd volhouden.

De galerie is in 1952 opgericht en bereikte tijdens de 'bubble'-economie van excessieve speculatie een omzet in 1990 van 40 miljard yen (bijna 600 miljoen gulden), de hoogste in Japan. Daarna viel de omzet terug tot 10 miljard yen. De arresties gisteren volgden op een inval door justitie in de galerie van de broers op de Ginza, de peperdure winkelbuurt van Tokio.