Diepvriesmussen aan de ketting

ROTTERDAM, 18 NOV. Het openbaar ministerie heeft in de haven van Rotterdam een schip uit China aan de ketting gelegd, dat 32 ton ingevroren ringmussen bevatte. Het gaat om in totaal zo'n één miljoen vogels, alle geplukt en bestemd voor consumptie in Italië. Ringmussen zijn in Nederland beschermd en mogen niet worden in-, uit- of doorgevoerd.

Het ministerie van landbouw wil dat de partij in beslag wordt genomen, maar Justitie weet met de lading niet goed raad. Op overtreding van de Vogelwet staat nu nog een maximum boete van driehonderd gulden, maar na wetswijzing over elke weken een straf van ten hoogste maximaal 10.000 gulden en drie maanden hechtenis. De partij vogels, bestemd voor een handelaar in Italië, vertegenwoordigt een waarde van 400.000 gulden. Justitie vreest een flinke schadeclaim als de partij vogels in beslag genomen wordt. In de loop van vandaag zou de Rotterdamse officier van justitie J. de Boer, die geen commentaar wil geven, beslissen wat er met de lading gebeurt.

Ook de Europese vogelrichtlijn verbiedt de handel in ringmussen. “Het zou gek zijn als de vogels hier worden vrijgegeven en in Italië in beslag genomen worden, wat volgens mij ook in overeenstemming is met de Italiaanse wetgeving. Als ze al in Italië aankomen. Maar de officier van justitie stelt prioriteiten en daar moeten we ons bij neerleggen”, aldus een betrokken ambtenaar op Landbouw.

De lading vogels werd dinsdag door de douane ontdekt, waarna de Algemene Inspectiedienst werd ingeschakeld. Een deskundige van het taxonomisch instituut in Amsterdam stelde vast dat het ringmussen betrof.

Justitie wil de partij ringmussen alleen in beslag nemen als Italië het transport niet toestaat. Ook de Italiaanse Vogelbescherming heeft inmiddels laten weten dat de handel in ringmussen in dat land verboden is. Het ministerie van landbouw had aan het begin van de middag nog geen bevestiging van de Nederlandse landbouwattaché in Rome dat dat ook het geval is. Vorige week zijn in Italië bij een handelaar en in restaurants 300.000 ringmussen in diepvriestoestand in beslag genomen, eveneens afkomstig uit China. “Dit soort praktijken op deze schaal moet van invloed zijn op de populaties in China”, zegt een woordvoerder van Vogelbescherming, die er bij Justitie op heeft aangedrongen de vogels niet door te sturen naar Italië en in beslag te nemen.

    • Ward op den Brouw