Daf Bus gered door drie bedrijven

ROTTERDAM, 18 NOV. Daf Bus, onderdeel van het failliet verklaarde United Bus, is gered. Gistermiddag besloten de banken toch in te gaan op een overnamebod van drie Brabantse bedrijven. Daf Bus wordt overgenomen door Van Der Leegte (VDL), het transportbedrijf De Rooy en Daf Trucks. Honderd boze arbeiders van Daf Bus protesteerden woensdagochtend nog bij het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht. Zij waren ontevreden over het feit dat de banken tot twee keer toe een bod van de Hapertse ondernemer Wim van der Leegte (VDL) hadden verworpen.

Volgens curator H.I. Prinsen krijgen 83 van de 160 werknemers bij het nieuwe bedrijf een vaste baan, terwijl 30 medewerkers een tijdelijk dienstverband krijgen aangeboden. De activa, zoals de inventaris en de voorraden, worden verkocht aan een nieuw op te richten onderneming, die dan ook de werknemers in dienst zal nemen.

Het nieuwe Daf Bus start met een eigen vermogen van 10 miljoen gulden. De Nationale Investeringsbank verstrekt nog een lening van eveneens 10 miljoen. In 1994 rekent de nieuwe onderneming volgens VDL-topman Wim van der Leegte op een netto-omzet van ongeveer 83 miljoen gulden. Tegen die tijd moeten er 600 chassis van de band rollen.

VDL krijgt 51 procent van de aandelen in handen. Daarmee heeft het metaal- en kunststofbewerkingsbedrijf opnieuw een belang verworven in een onderdeel van het failliet verklaarde United Bus. Eerder al nam VDL een belang van 25 procent in Bova. Het transportconcern De Rooy krijgt dertig procent van Daf Bus en Daf Trucks de rest. De belangrijkste reden voor Daf Trucks om een belang in de chassisfabrikant te nemen, is het garanderen van de afzet voor motoren en assen. Ook VDL is een grote toeleverancier van Daf Bus.

Nu Bova en Daf Bus zijn gered, is Den Oudsten uit Woerden het enige in Nederland gevestigde voormalige United Bus-bedrijf dat nog een nieuwe eigenaar zoekt. Over deze carrosseriebouwer wordt nog onderhandeld. Volgens de vakbonden kunnen Daf Bus en Den Oudsten niet los van elkaar worden gezien. Daf levert het chassis waarop de carrosserie van Den Oudsten wordt gemonteerd. Directeur J. Bekema van het Regionaal Bureau voor de Arbeidsvoorziening in Eindhoven noemt het voorbestaan van Daf Bus een “opsteker”. Volgens hem heeft de redding van Daf Bus wel opnieuw duidelijk gemaakt dat het vooral de banken zijn die in dit soort situaties in toenemende mate de dienst uitmaken.