Chrysler verkoopt Lamborghini

Het Amerikaanse autoconcern Chrysler heeft de Italiaanse sportwagenfabrikant Lamborghini verkocht aan MegaTech, een in Hamilton, Bermuda, gevestigde houdstermaatschappij die toebehoort aan een groep Indonesische zakenlieden en ook belangen heeft in de in Californië gevestigde sportwagenfabrikant Vector Aeromotive Corp.

Hoeveel de verkoop van het Italiaanse automerk, met als nieuwste model de Diablo (een automobiel met een twaalfcilinder motor van 492 pk), heeft opgebracht, wil Chrysler niet zeggen.

Chrysler kocht Lamborghini in 1987 voor 25 miljoen dollar. In die tijd kochten de Amerikaanse autofabrikanten veel Europese sportwagenproducenten op. De afgelopen twee jaar is de vraag naar uiterst dure auto's flink gekrompen; exotische sportwagens worden steeds meer gezien als een te dure bijkomstigheid. Begin dit jaar verkocht General Motors, Amerika's grootste autoproducent, de sportwagenfabrikant Lotus aan Bugatti International.

Chrysler vindt Lamborghini niet meer passen in het eigen bedrijf dat is gericht op het produceren en verkopen van auto's in groten getale. Volgens Chrysler-topman Robert Eaton levert de verkoop van de Italiaanse autoproducent de beste mogelijkheden op voor Lamborghini, want het krijgt een “zeer gemotiveerde nieuwe eigenaar.”

De Indonesiër Setiawan Djody zegt de enige eigenaar te zijn van MegaTech, de koper van Lamborghini. In het handelsregister van de Bermuda's wordt ook Hutomo Mandala Putra, zoon van de Indonesische president Suharto, als mede-eigenaar genoemd.