Beaujolais '93 zurig met lekkere nasmaak

DEN HAAG, 18 NOV. In de Haagse bistro B'engel werd vannacht om precies twaalf uur de eerste fles Beaujolais Primeur opengetrokken voor Agnetha Immergeil. De bijna twee meter lange Amsterdamse travestie-artiest, die momenteel triomfen viert in discotheek Mazzo met het theaterprogramma Wigwam Follies, had voor deze gelegenheid een 'pittig chanson' gecomponeerd: “De eerste maand drink ik me tureluur. We zingen nu Vive la France, want goede wijn behoeft geen krans.”

Dat de Franse ambassadeur Jean Bernard verstek liet gaan had volgens het wel in grote getale aanwezige ambassadepersoneel alles te maken met de onverwachte uitschakeling van het Franse voetbalteam voor de eindronde van het Wereldkampioenschap.

Volgens kenners loopt de belangstelling voor de jonge Franse wijn in Nederland terug omdat supermarkten zich niet houden aan de deblokkage en de primeur al voor de afgesproken datum in de schappen leggen. Nederland is overigens het enige land waar de intocht van primeurwijnen gevierd wordt. Ook producenten in de Loire en het Rhône-gebied brengen primeurs op de Nederlandse markt. En zelfs Australische en Italiaanse wijnboeren haken sinds twee jaar in op de Hollandse herfsttraditie.

Volgens Aad van Driel van wijnhandel Kooper is er geen sprake van teruggang: “Je kunt hooguit zeggen dat het een beetje verwatert. Door al die andere primeurs die er op de markt komen en die Italiaanse novella's. Wij zijn dit jaar in een inkoopcombinatie gestapt met 35 andere kleine slijterijen en we hopen toch met elkaar zo'n 100.000 flessen te verkopen. Ach er is toch maar één primeur en dat is de Beaujolais. Zoals er ook maar één nieuwe haring is. Of heeft u soms wel eens van nieuwe schol gehoord?”

Volgens wijnkenner is de primeur dit jaar een ietsje aan de zurige kant maar over de afdronk is men weer vol lof: “Hij heeft een lekkere nasmaak. Dat hij beter ruikt dan smaakt is elk jaar zo.” Agnetha, die met elk glas leek te groeien in haar rol als marketingtool, toonde zich in haar slotconference bezorgd over de toestand in Frankrijk: “We staan hier nou wel te zingen van de Beaujolais Primeur est arrivé, maar ik had vanmiddag een tante in Frankrijk aan de telefoon, en daar staan de mensen op straat te huilen omdat al die heerlijke primeur parti is.”