Veel tranen bij sluiting Lenin-museum in Moskou

MOSKOU, 17 NOV. Het Lenin-museum in Moskou, waar sinds 1936 de levensloop van de stichter van de Sovjet-Unie tot in de kleinste positieve details was te bestuderen, is gistermiddag gesloten. Het gebouw moet volgens burgemeester Loezjkov als vergaderruimte van de nieuwe gemeenteraad gaan dienen.

Niet bekend

Het Lenin-museum is in de Sovjet-Unie een bijna heilige plaats geweest, die alle Moskouse schoolkinderen hebben moeten bezoeken. Na de mislukte staatsgreep in augustus 1991 en het daaropvolgende uiteenvallen van de Sovjet-Unie, heeft de overheid de financiering van het museum stopgezet. De staf, onder wie 120 oudere vrouwen die de toiletten de reputatie hebben bezorgd de schoonste van Moskou te zijn, heeft het gebouw echter open kunnen houden door enkele zalen te verhuren aan de investeringsmaatschappij MMM.

Tegelijkertijd heeft de directie sinds eind 1991 het beeld van Lenin enigszins genuanceerd. De flatterende foto's, brieven, kledingstukken en stoelen waarop hij ooit zou hebben gezeten werden aangevuld met documenten waaruit bleek dat Lenins familie gedeeltelijk bourgeois was. Ook was er voor het eerst te lezen dat de bolsjewieken in 1917 meer tegenstanders hadden gehad dan alleen de tsaar.

Burgemeester Loezjkov heeft beslist dat de collectie van het museum moet worden overgebracht naar het Revolutie-museum, dat iets verderop aan de Tverskajastraat ligt. Voortaan zal Lenins Rolls Royce dus vlak in de buurt staan van de daar tentoongestelde trolleybus die in de coup-dagen van augustus 1991 door een tank werd aangereden. De directie van het Lenin-museum vreest echter dat niet voor al haar stukken plaats zal zijn. “Sommige beelden eindigen misschien wel op de binnenplaats”, zei staflid Tatjana Koloskova gisteren, terwijl de tranen haar over de wangen liepen.

De sluiting gisteren verliep hoe dan ook niet zonder vertoon van emoties. Enkele oudere personeelsleden knielden snikkend voor een van de standbeelden van Lenin en de politie kon hen slechts na enige aandrang verwijderen. Of zij ook naar het Revolutie-museum zullen gaan, is hun niet meegedeeld.