Steun voor Nafta in Amerikaans Congres neemt toe

PAG.21 NAFTA

WASHINGTON, 17 NOV. Het aantal voorstanders van het NAFTA-akkoord in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden groeit. Aan de vooravond van de stemming over het vrijhandelsverdrag tussen de VS, Mexico en Canada, die vandaag plaatsheeft, had president Clinton volgens de meest optimistische telling zelfs zes stemmen over om het verdrag door het Congres te loodsen.

Volgens een telling van het persbureau AP zullen 209 Afgevaardigden zeker voor NAFTA stemmen en zullen acht anderen dat waarschijnlijk doen. Dat is een winst van 24 voorstanders in één dag. Het Congres telt 183 verklaarde tegenstanders en 14 Afgevaardigden die neigen naar 'nee'. Clinton heeft 218 positieve stemmen nodig om NAFTA aanvaard te krijgen.

Het groeiend aantal voorstanders van het NAFTA-akkoord, dat voorziet in afschaffing van de douanetarieven tussen de drie landen binnen vijftien jaar, is vooral te danken aan de intensieve campagne die Clinton de afgelopen weken heeft gevoerd. Twijfelaars zijn bestookt met telefoontjes van de president en zijn staf of werden persoonlijk onderhouden. Miljardair Ross Perot, fervent tegenstander van NAFTA, en de Republikeinse Afgevaardigde Gerald Solomon hebben Clinton ervan beschuldigd miljarden dollars te hebben uitgegeven aan gunsten om stemmen voor het akkoord te 'kopen'. Volgens hen heeft de regering onder meer geld gegeven voor een snelle treinverbinding in San José (Californië). De Democratische Afgevaardigde uit dat gebied, Norman Mineta, bekeerde zich onlangs tot NAFTA.

Clinton toonde zich gisteren optimistisch over de stemming in het Congres. “Het gaat goed, we komen er wel”, zei hij. De tegenpartij claimde bij monde van de Democratische Afgevaardigde David Bonior eveneens de overwinning. “Het gaat buitengewoon goed”, aldus Bonior, die beweert “meer dan genoeg stemmen te hebben om te winnen”. Ook Bonior uitte kritiek op Clinton, die “mooie afspraken” zou maken om stemmen te winnen.

De New-Yorkse effectenbeurs gokte gisteren vast op een overwinning van Clinton. De Dow Jones-index sloot op een recordniveau van 3710,77 punten, een stijging van 33,25 punten ten opzichte van maandag. De sfeer werd aanvankelijk gedrukt door nervositeit over de stemming in het Congres. Toen er echter steeds meer signalen kwamen dat de kans op aanvaarding van NAFTA toeneemt, gingen de koersen flink omhoog. (Reuter, AP, ANP)