Schuld van echec Braks bij FAO niet bij Nederland

DEN HAAG, 17 NOV. “Geruchtenvorming” in de kring van de in Rome aanwezige ministers van landbouw, en niet fouten aan Nederlandse zijde, zijn er volgens premier Lubbers oorzaak van dat oud-minister Braks niet werd gekozen tot directeur-generaal van de wereldvoedselorganisatie FAO in Rome.

Lubbers schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer. Deze geruchtenvorming ontstond in het weekeinde van 6 en 7 november, voorafgaand aan de stemming op maandag, in het bijzonder rondom de veranderde positie van de Afrikaanse landen, van welke een aantal 'zeker' had toegezegd op Braks te zullen stemmen. Dat de Afrikanen zich dat weekeinde ineens eensgezind schaarden achter de Senegalees Diouf, die uiteindelijk ook werd gekozen, werd mede ingegeven door hun teleurstelling over het onvermogen van de EG om met een eenheidskandidaat te komen.