Protest tegen gala voor Heesters

WASSENAAR/MAINZ, 17 NOV. Het Nederlands Dachau Comité wil dat het Duitse televisiestation ZDF een gala voor de van oorsprong Nederlandse operettester Johannes Heesters annuleert. Het comité vindt het nog altijd onvergeeflijk dat Heesters in de oorlog in Duitsland is blijven werken en in concentratiekamp Dachau heeft opgetreden.

De uitzending geeft volgens het comité een verkeerd signaal aan het woelige Duitsland van dit moment. Het gala heeft plaats op 5 december, de dag waarop Heesters, nu Oostenrijker, 90 jaar wordt.

Op zijn 80ste en zijn 85ste werd Heesters ook al uitbundig door de Duitse televisie geëerd. De in Amersfoort geboren zanger is in de Duitssprekende landen vooral bij vrouwen nog altijd enorm geliefd. Hij trad vanaf de jaren dertig op in talloze Duitstalige films en operettes. Zijn vertolking van graaf Danilo in Die lustige Witwe van Franz Lehár geldt als de beste ooit gegeven.

In Nederland is Heesters om zijn 'oorlogsverleden' altijd met de nek aangekeken. Dertig jaar geleden trad hij op als kapitein Van Trapp in de Nederlande versie van The sound of music, maar het publiek bleef demonstratief weg.

Volgens een woordvoerster van de ZDF zijn er vooralsnog geen plannen om het gala voor Heesters op 5 december af te gelasten.