Nutricia deelt in de angstdroom van voedingsindustrie

ROTTERDAM, 17 NOV. Fabrikanten van levensmiddelen hebben één grote angstdroom: het in opspraak raken van de kwaliteit van hun produkten. Nutricia weet er sinds kort alles van. De verontreinigde potjes Olvarit-babyvoeding hebben het concern uit Zoetermeer in een paar uur volledig op zijn kop gezet. Duizenden telefoontjes van verontruste ouders, een internationale terughaaloperatie van een miljoen vervuilde potjes en naar schatting vele miljoenen guldens schade.

Grootste angst voor Nutricia is op dit moment imago-verlies: hoe lang zullen consumenten de produkten van het concern links laten liggen? Het is om die reden niet verwonderlijk dat Nutricia in deze fase prioriteit geeft aan het informeren van de consument. De precieze oorzaak komt later wel, evenals de exacte schade die deze affaire veroorzaakt. Over eventuele schadeclaims willen ze in Zoetermeer nog niet nadenken.

De financiële schade voor Nutricia kan flink oplopen, zo kan het bedrijf van eerdere voorbeelden leren. Begin jaren zestig was er de Planta-zaak: de margarine van Unilever veroorzaakte huidblaasjes. Het produkt werd uit de handel genomen, maar de schade was al aangericht: aan het merk, aan Unilever en vele andere betrokkenen. Unilever kreeg in 1980 te maken met vergiftigde Iglo-diepvriesmaaltijden. Twee mensen uit het Limburgse Venray stierven na het eten van hun met nitriet vermengde nasi-maaltijd. De directe schade bedroeg enkele miljoenen guldens. Indirect kostte de affaire nog eens tientallen miljoenen guldens doordat het nog ruim een jaar duurde voordat de verkoop van de Iglo-produkten weer op het oude niveau was.

Eind augustus van dit jaar haalde bierbrouwer Heineken in zeven landen 3,4 miljoen flesjes bier uit de handel nadat glassplinters in het bier waren aangetroffen. De directe schade van het vernietigen en opnieuw produceren bedroeg enkele tientallen miljoenen guldens. Over de schade op lange termijn kon Heineken vanmorgen nog niets specifieks zeggen. De Nederlandse snoepjesfabrikant Van Melle ondervond hinder van geruchten dat de Mentos-rolletjes door onbekenden met cocaïne waren geïnjecteerd. De Franse bronwaterproducent Perrier voelde eind jaren tachtig zeer sterk de gevolgen van de met benzeen verontreinigde flesjes. De verkoop in de VS daalde drastisch. De schade bedroeg honderden miljoenen.