Mr. heeft toch ook recht op drs.

ZOETERMEER, 17 NOV. Een groepje Leidse rechtenstudenten hoeft niet bij de rechter langs om als mr.drs. door het leven te gaan. Staatssecretaris Cohen (onderwijs) heeft gisteren in een brief aan de Kamer beloofd het 'schoonheidsfoutje' in de nieuwe wet op het hoger onderwijs weg te werken.

Met het ingaan van het nieuwe studiejaar vorige maand waren de Leidse studenten er achter gekomen dat de vrije studierichting rechten of de bestuurlijke studievarianten van rechten, die zij naast of na hun gewone rechtenstudie volgden, niet langer recht gaf op de doctorandus-titel, maar op een gewone mr.-titel. Juist de drs.-titel was voor hen de reden om die extra studie - die voor 'gewone juristen' veel vrijstellingen bevat - te volgen. Een mr.-titel hebben de betrokkenen al, een drs.-titel willen ze er graag bij.

“Een lullig getuigschriftje en geen titel”, daarvoor had een van de initiatiefnemers van de actiegroep, mr. Anthony Terng, geen extra studieleningen afgesloten. Juist met het oog op de arbeidsmarkt acht hij een dubbele titel voor een jurist een belangrijk voordeel: “Als je solliciteert, valt je brief meteen op als je twee titels hebt. Zeker in het begin van je carrière is dat belangrijk.”

De studenten waren vast van plan om de regering en de universiteit voor de rechter te slepen. De regering omdat ze geen overgangsregeling had ontworpen en de universiteit omdat die de getroffen studenten niet tijdig had ingelicht. Cohen zal nu voor de bestuurlijke varianten van rechten een overgangsregeling maken. Een oplossing voor de vrije studierichting acht hij een zaak van de universiteiten, maar hij geeft hen in de brief van gisteren wel de tip om het doctoraalexamen van de getroffen studenten tijdelijk aan te haken bij een bestaande opleiding die wel leidt tot de titel van doctorandus.