Lichaamsklachten beroepsmusici

LEIDEN, 17 NOV. Naast het bekende risico van gehoorbeschadiging heeft de universiteit van Leiden bij beroepsmusici nog allerlei andere klachten gesignaleerd.

Verkeerde speelhoudingen leiden tot rug- en nekklachten en tennisellebogen. Bespelers van een blaasinstrument kunnen te maken krijgen met hoge , hartritme-stoornissen, ontstoken speekselklieren en liesbreuken. Ouderwetse orkestbakken in theaters zijn warm, stoffig, vochtig en slecht verlicht, zo blijkt uit het onderzoek 'Fluitend naar het werk' van de Wetenschapswinkel van de Leidse universiteit. Het onderzoek is verricht in samenwerking met het Residentie Orkest in Den Haag, dat zich inmiddels heeft aangesloten bij een medische dienst. De musici kunnen zich bovendien laten masseren bij het Nederlands Dans Theater, dat in hetzelfde gebouw aan het Haagse Spui huist. (ANP)