Kohl zeer blij met Chinese orders van 7 miljard mark

PEKING, 17 NOV. De Duitse bondskanselier Helmut Kohl is vandaag na twee dagen van besprekingen en ondertekeningsceremonieën met een royaal orderpakket van de Chinese hoofdstad Peking naar Shanghai gevlogen.

Kohl, vergezeld door vijf ministers en veertig top-industriëlen, maakte tevreden bekend dat er voor een totaal aan ongeveer 7 miljard mark aan contracten en intentieverklaringen is getekend en dat de Duitse exporten naar China dit jaar zullen stijgen tot 10 miljard mark, 4,25 miljard meer dan vorig jaar.

De kanselier meldde onder andere dat het lucht- en ruimtevaartconcern Dasa nog eens zes Airbussen zal leveren. Een Duits consortium onder leiding van Siemens zal de ondergrondse in de zuidelijke stad Kanton aanleggen. De Duitse staalindustrie heeft contracten getekend voor de modernisering van verschillende Chinese staalcoomplexen. Verder zijn er grote orders op het gebied van telecommunicatie, containerschepen, energiecentrales en spoorwagons binnengehaald. Kohl zei dat China een lichtpunt is voor Duitse ondernemers en dat er met het oog op lange termijn-samenwerking verschillende permanente bilaterale commissies zullen worden gevormd, onder andere voor spoorwegen, telecommunicatie en milieuzaken. “Dit is een land dat echt ontwaakt is en aan een ontzagwekkende economische opmars begonnen is. De koers hier is toekomstgericht,” aldus Kohl.

Het project voor een metro in Kanton heeft belangrijke politiek-symbolische betekenis. Tot eind vorig jaar werd algemeen aangenomen dat een Brits-Frans consortium hiervoor favoriet was, maar na de levering van 60 Mirage-gevechtsvliegtuigen aan Taiwan werd Frankrijk gediskwalificeerd voor inschrijving voor het project. Tevens gelastte China de sluiting van het Franse consulaat-generaal in Kanton. Kohl kondigde nu ironisch genoeg aan dat Duitsland een consulaat-generaal in Kanton zal openen.

De Chinezen hebben van hun kant ook de euforie in hun relaties met Duitsland aangegrepen om de Fransen en in mindere mate de Amerikanen in te peperen dat zij met hun wapenleveranties aan Taiwan op het verkeerde spoor zitten en dat dit commerciële repercussies heeft. Grote Franse bedrijven in China zijn allemaal in een mineurstemming.

De Chinese premier Li Peng heeft Kohl expliciet bedankt voor Duitslands scrupuleuze naleving van zijn één China-politiek en zijn weigering om Taiwan wapens te leveren. Duitsland heeft vorig jaar de kans op een grote marine-order voor Taiwan voorbij laten gaan en is daarvoor nu demonstratief beloond.

De Chinese houding tegenover kanselier Kohl is dezelfde als die tegenover Nederland na het afwijzen van een nieuwe onderzeeboten-order uit Taiwan. Minister Andriessen van Economische Zaken reisde eveneens naar China om een forse orderportefeuille mee naar huis te nemen. Adriessens totaalsom van 1,8 miljard gulden werd toen - evenals die van Kohl - als over-optimistisch gezien. Duitse handelsfunctionarissen gaven achter de schermen te kennen dat nieuwe harde zaken een totaal van ongeveer 3 miljard mark belopen en dat in Kohls bedrag van 7 miljard mark ook recente eerdere orders en vele intentieverklaringen (Vorverträge) zijn inbegrepen.

    • Willem van Kemenade