Koers van Nutricia maakt vrije val na rel met babyvoeding

AMSTERDAM, 17 NOV. Nutricia maakte vanochtend op de Amsterdamse beurs een vrije val na het nieuws over de verontreinigde potjes kindervoeding van het merk Olvarit. De koers daalde aan het begin van de middag met 10,90 gulden naar 140,50 gulden.

AMSTERDAM Tot kwart over elf haalde commissaris Vastenhouw alle stukken Nutricia uit de notering. Rond elf uur kwam er een persbericht waarin het bestuur de gunstige winstverwachting voor 1993 terugschroefde. Het duurde nog enige tijd voordat de hoeklieden het nieuws hadden verwerkt. Maar daarna stortte de koers van het aandeel volledig in.

Het record dat Wallstreet dinsdag wist te behalen, de nog steeds dalende rente en de stijging met anderhalve cent van de dollar waren factoren die de Nederlandse effectenbeurs weer omhoog stuwden. In de loop van de ochtend wist de EOE-index boven de 385 uit te klimmen, waarna enige afkalving optrad tot 384,93 punten, een winst van 2,25. Het besluit van een aantal grote transporteurs - waaronder Nedlloyd - de vrachttarieven naar het Verre Oosten met 22 procent op te trekken, had een gunstige invloed op de koersvorming van de Nederlandse vervoerder. In rap tempo ging de koers omhoog naar 52,00 gulden, een winst van 2,10 gulden. Nedlloyd Lijnen zag haar resultaten door de tarievenslag in de eerste helft van dit jaar sterk teruglopen met 96 miljoen gulden, wat uiteindelijk resulteerde in een verlies van 62 miljoen.

In de financiële hoek werd voor bank/verzekeraar Aegon 1,40 gulden meer neergeteld op 96,60. ING won een halve gulden op 83,10 en ABN Amro dikte 0,40 cent aan tot 70,80 gulden.

NEW YORK De veronderstelling van handelaren dat president Clinton er vandaag in zal slagen het Nafta-verdrag door het Amerikaanse Congres te krijgen, joeg de koersen in Wallstreet gisteren aan het slot van de dag tot recordhoogten op. De Dow Jones van de dertig belangrijkste industriële fondsen sloot op 3711, waarmee het record van 3697,64 punten van 2 november werd verbeterd.

TOKIO De Nikkei-index van de 25 fondsen daalde vandaag met 137,41 punten naar 18.108,71. Er ontwikkelde zich een lusteloze handel op de beurs van Tokio, waar handelaren geen nieuwe posities aannamen in afwachting van de stemnming in het Amerikinaase Congres over het Amerikaanse vrijhandelsverdrag Nafta.