Jong Oranje verliest ondanks motivatie door 'weggevertjes'

PNIEWY, 17 NOV. Het team van Jong Oranje heeft qua techniek en tactisch inzicht genoeg goede voetballers, maar fysiek komen deze spelers onder de 21 jaar nog tekort om een kwalificatiereeks voor het Europees kampioenschap tot een goed einde te brengen.

Deze eindconclusie trok Rinus Israel gisteren nadat zijn ploeg met een 2-0-nederlaag tegen groepswinnaar Jong Polen de serie interlands in stijl afsloot. “In Nederland raken topvoetballers pas op latere leeftijd volgroeid. Twee of drie van deze spelers kunnen doordringen tot het A-elftal.”

Wie dat zijn wilde Israel niet onthullen. Hoewel Jong Oranje af en toe verzorgd voetbal speelde, was de ploeg toch kansloos tegen de Polen. De Nederlandse aanvallers Pahlplatz, Torken en Hoekstra kregen nauwelijks kansen.

Rinus Israel sprak met klem de beschuldiging tegen dat er vooraf een pact zou zijn afgesloten tussen Polen en Nederland. Jong Oranje, dat toch al was uitgeschakeld voor het EK, zou Jong Polen een handje hebben willen helpen in ruil voor een vriendendienst in de wedstrijd van vanavond als de belangen juist andersom zijn. Dan heeft het Nederlands elftal een goede kans zich te kwalificeren en zijn de Polen kansloos. De suggestie van de deal werd maandag geopperd door de Turkse krant Yeni Gunaydin. Jong Turkije had bij verlies van Polen zich nog kunnen kwalificeren. Reactie Israel: “Complete onzin. Ik heb juist gezegd: probeer de schijn te vermijden dat je deze wedstrijd cadeau doet.” Jong Oranje maakte inderdaad een gemotiveerde indruk. Toch moest Israel toegeven dat de beide Poolse treffers (van Swierczewski en Kubica) “weggevertjes” waren. Bij het eerste doelpunt liet doelman Moens de bal van de borst stuiten en de tweede ontstond na knullig balverlies bij een vrije trap op het middenveld.

Het contract van Israel met de KNVB loopt af op 30 juni, een maand na het verstrijken van de verbintenis die collega Dick Advocaat met de bond heeft. In het waterkoude Pniewy, ongeveer vijftig kilometer van Poznan, ontkende Israel dat hij niet met Cruijff naar de VS wil als het Nederlands elftal zich plaatst. “Ik heb me daar nooit over uitgelaten. Ik weet niet waar die berichten vandaan komen. Maar als ik ga, dan wil ik dezelfde taak hebben bij het A-team als nu. Dat betekent dat ik tijdens de interlands op de bank moet zitten, naast de hoofdcoach. Die mogelijkheid wordt misschien klein als Cruijff zijn huidige assistent Bruins Slot meeneemt.”

Israel weet nog niet of hij zijn contract bij de KNVB zal verlengen. “Daarvoor is het nog te vroeg. Als er een club komt, sta ik daarvoor open.”