Geheime dienst in Spanje in opspraak

MADRID, 17 NOV. Een afluisterschandaal bij de succesvolle Barcelonese krant La Vanguardia heeft de afgelopen dagen de Spaanse militaire inlichtingendienst Cesid in opspraak gebracht. De Barcelonese politie arresteerde begin deze week zeven mannen die onder andere worden verdacht van het aftappen van een aantal telefoonlijnen bij de krant. Onder hen bevinden zich een voormalig kolonel van de Cesid en zeker twee agenten die eerder voor de geheime dienst under-cover operaties verrichtten bij de Baskische terreurorganisatie ETA.

De arrestanten zijn opgepakt op verdenking van chantage en bedrijfsspionage. In totaal heeft de politie inmiddels beslag gelegd op meer dan honderd uur aan geluidsbanden. Door middel van het aftappen van telefoons, maar ook het aanbrengen van microfoons in de kantoren van La Vanguardia werden gesprekken opgenomen.

Als belangrijkste slachtoffer geldt vooralsnog de uitgever en eigenaar van La Vanguardia, Javier de Godó. Diens kantoor- en maar ook zijn huistelefoon bleek uitgebreid te zijn voorzien van afluister-elektronica. De aldus verkregen informatie zou bedoeld zijn voor afpersing en doorverkoop aan de concurrentie.

In de sterk gepolitiseerde krantenwereld heeft de kwestie tot nogal wat commotie aanleding gegeven. La Vanguardia zelf meldt de rel met enige terughoudendheid. Maar het concurrende El Mundo wist vanochtend te melden dat krantenmagnaat Godó zelf opdracht heeft gegeven aan enkele van de arrestanten om hier en daar hun oor te luisteren te leggen. Het zou daarbij ondermeer gaan om het afluisteren van enkele voormalige directieleden van La Vanguardia die inmiddels zijn overgestapt naar een andere krant.

Hoewel justitie onderstreept dat het bij het afluisterschandaal gaat om “enkele corrupte elementen” en Spanjes militaire inlichtingendienst als zodanig niet bij de kwestie betrokken is, heeft de zaak inmiddels tot vragen in het parlement geleid. Van verschillende zijden werd er bij de regering op aangedrongen om los van het gerechtelijk onderzoek de mogelijke banden met de geheime dienst te onderzoeken.