Foto: AMSTERDAM - Met inzet van 75 man van de ...

Foto: AMSTERDAM - Met inzet van 75 man van de mobiele eenheid is vanochtend een kraakpand ontruimd aan de Herengracht.

De ontruiming begon rond negen uur. Toen de krakers vanuit het gebarricadeerde pand verf en huisraad naar beneden gooiden, zette de politie een waterwerper in. Rond het pand werd met stenen gegeooid en de ME voerde enkele charges uit. Er werden tien arrestaties verricht. Eén actievoerder werd aangehouden op beschuldiging van openlijke geweldpleging. De andere negen werden door de politie uit het pand gehaald op beschuldiging van huisvredebreuk. Het pand aan de Herengracht is al sinds 1980 gekraakt. De eigenaar, een Engelse beleggingsmaatschappij, kreeg in oktober 1992 toestemming van de rechter het pand te ontruimen om het te laten verbouwen. Toen echter geen bouwwerkzaamheden op gang kwamen, besloot een groep jongeren een half jaar geleden het pand opnieuw te kraken. (Foto NRC Handelsblad / Maurice Boyer)