Caravaggio in Dublin herontdekt

DUBLIN, 17 NOV. Een schilderij van de Italiaanse schilder Caravaggio, Het verraad van Christus, dat zestig jaar als 'kopie' in een eetzaal bij Ierse Jezuïeten heeft gehangen, blijkt een origineel te zijn.

“Het is een van de belangrijkste ontdekkingen van de laatste jaren”, zegt de conservator van de Ierse National Gallery Sergio Benedetti, die het werk op het spoor kwam. Tweehonderd jaar werd het schilderij aangezien voor een doek van Gerrit van Honthorst, een Nederlandse navolger van de Italiaanse kunstenaar.

Drie jaar geleden, toen de Jezuïeten de National Gallery vroegen het doek te restaureren, werd de ontdekking gedaan. Het schilderij werd herkend door Sir Denis Mahon, een van de meest gezaghebbende kenners van 17de-eeuwse Italiaanse kunst. “Ik kijk al veertig jaar naar Caravaggio - en herkende een oude vriend”, zei Mahon na de formele onthulling van het werk. Wetenschappers meenden dat het werk sinds het begin van de 19e eeuw verloren was. Het is nu te zien in de National Gallery in Dublin. (Reuter)