British Midland bestelt voor half miljard aan Fokkers

ROTTERDAM, 17 NOV. British Midland heeft bij Fokker negen vliegtuigen besteld met een totale waarde van een half miljard gulden. De Britse luchtvaartmaatschappij breidt haar vloot uit met vier Fokker 100-toestellen en vijf Fokker 70's. Dit heeft de Nederlandse vliegtuigbouwer gisteren bekendgemaakt.

In feite verkoopt Fokker de negen vliegtuigen aan GPA/Fokker, een gezamenlijke onderneming van de vliegtuigbouwer en leasemaatschappij GPA. Zij least de toestellen weer aan British Midland, na British Airways de grootste Britse luchtvaartmaatschappij.

Vooral de plaatsing van vijf toestellen van het type 70 wordt door Fokker als een doorbraak op de markt beschouwd. Dit toestel werd dit voorjaar officieel gepresenteerd op de luchtvaartshow in Parijs op Le Bourget. Met de vijf toestellen die Fokker aan British Midland levert is het totale aantal verkochte Fokker 70's gestegen naar twintig.

British Midland, waarin de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS een belang van veertig procent heeft, is de eerste luchtvaartmaatschappij die tegelijk bestellingen doet voor zowel de Fokker 100 als 70. British Midland opteerde voor de beide toesteltypen omdat ze een zelfde cockpit hebben. Dat heeft grote voordelen bij het opleiden van bemanningen, voor onderhoud en het aanhouden van reserve-onderdelen. De vier Fokker 100's zullen tussen april en december 1994 worden geleverd, gevolgd door drie Fokker 70's in 1995 en twee in 1996.

Met de bestelling van de Fokker-toestellen beoogt British Midland verdere modernisering van zijn vloot. Momenteel vliegt de maatschappij nog met een aantal verouderde DC 9-toestellen. Bestuursvoorzitter Michael Bishop vertelde tijdens een persconferentie in Engeland zeer onder de indruk te zijn van het lage brandstofverbruik en het geringe lawaai van de Fokkers. Hij zei meer orders bij de Nederlandse vliegtuigbouwer niet uit te sluiten.