Bosnische Kroaten en Serviërs blokkeren weer humanitaire hulp

SARAJEVO, 17 NOV. Vandaag wordt in Genève door leiders van de drie strijdende partijen in Bosnië-Herzegovina gesproken over de verlening van humanitaire hulp in de komende winter. Nieuwe incidenten toonden gisteren in Bosnië aan dat de partijen die hulp blijven blokkeren.

Voor het Geneefse overleg had de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR de hoogste politieke en militaire leiders van de Bosnische moslims, Serviërs en Kroaten uitgenodigd. De enige uitgenodigde leider die in Genève ontbreekt is de Bosnische president en moslim-leider Alija Izetbegovic, die liet weten door “andere verplichtingen” verhinderd te zijn; hij stuurde zijn premier, Haris Silajdzic, naar Genève.

Gisteren hebben de Bosnische Kroaten een konvooi van zeven vrachtwagens met voedsel, brandstof en medicamenten, bestemd voor de 600 patiënten van twee psychiatrische ziekenhuizen in het dorp Bakovici bij Fojnica, teruggestuurd. De staf van de ziekenhuizen is voor de gevechten tussen de Kroaten en de moslims gevlucht; VN-soldaten hebben zich voorlopig over de zeshonderd patiënten ontfermd. De meesten kunnen niet voor zichzelf zorgen.

De weigering van de Kroaten om het konvooi door te laten wekte gisteren de woede van UNHCR-woordvoerder Ray Wilkinson. “Dit konvooi was op weg naar de meest kwetsbare van alle kwetsbare Bosniërs. Dit toont aan hoe diep sommige mensen kunnen vallen. Hier stuit zelfs de hulp aan gehandicapte kinderen op de onwil van een van de strijdende partijen.”

De UNHCR protesteerde gisteren ook tegen de weigering van de Bosnische Serviërs doorgang te verlenen aan vijftien zieken die gisteren zouden worden geëvacueerd naar de VS, België, Luxemburg en Noorwegen. De vijftien hebben maanden op hun evacuatie gewacht. De Serviërs voerden aan dat de UNHCR te weinig Servische zieken uit Sarajevo evacueert. Volgens UNHCR-woordvoerster Sylvana Foa is dat echter logisch, aangezien de Serviërs hun eigen zieken over land naar Belgrado overbrengen. (AFP, AP, Reuter)