Bilderberg-groep wil 10 kleinere hotels afstoten

ROTTERDAM, 17 NOV. De Bilderberg Groep, in Nederland eigenaar van 28 hotels en drie restaurants, is van plan de komende jaren tien van de 31 vestigingen te verkopen. Bilderberg, onderdeel van het in financiële nood verkerende Britse Queens Moat Houses, wil terug naar het oude imago van vier- en vijf sterrenhotels waar vergaderingen en seminars kunnen worden gehouden voor zakenmensen. Voornamelijk in het weekeinde kunnen in deze accomodaties toeristen logeren.

De hotels die Bilderberg wil verkopen zijn volgens directeur L. van der Meer ongeschikt als conferentieoord. Ze zijn te klein of liggen midden in de stad en zijn derhalve voornamelijk geschikt voor buitenlandse toeristen. Eén van de bekendste hotel-restaurants die Bilderberg in de aanbieding heeft is Dikker & Thijs in Amsterdam. De rest van de hotels die moeten worden verkocht zijn verspreid over het hele land. Volgens Bilderberg is er echter geen sprake van een paniekverkoop. Er wordt momenteel nog niet met potentiële kopers onderhandeld.

In januari wil Bilderberg een begin maken met het verkopen van de hotels, waarvan er vijf renderend zijn en vijf in de rode cijfers zitten. Bilderberg bestrijdt dat de noodlijdende moedermaatschappij in Engeland de Nederlandse dochter heeft gedwongen tot het verkopen van de tien hotels. Queens Moat stelde vanwege financiële problemen eerder dit jaar het publiceren van de jaarcijfers uit in Engeland. Later werd duidelijk dat Queens Moat over het afgelopen boekjaar een verlies van 2,9 miljard gulden heeft geleden.

Het Engelse moederbedrijf van de Bilderberg Groep bezit in Europa 200 hotels, waarvan de helft in Groot-Brittanië. Bilderberg zorgde met 8,6 miljoen pond sterling voor bijna een kwart van de omzet van Queens Moat. Volgens de directie van Bilderberg is het Nederlandse onderdeel van Queens Moat licht winstgevend. De Engelse moeder zit midden in een herfinancieringsproces dat het bedrijf in januari denkt af te ronden. In afwachting daarvan is Queens Moat al geruime tijd uit de notering op de Londense beurs.