Alie Kuiper (39) krijgt de Harriët Freezerring, ...

Alie Kuiper (39) krijgt de Harriët Freezerring, de jaarlijkse emancipatieprijs van het feministische maandblad Opzij.

Kuiper krijgt de prijs om haar jarenlange strijd tegen seksuele intimidatie op het werk. Kuiper werkte van 1985 tot 1990 als stafmedewerkster bij de Stichting Handen Thuis, een initiatief van de FNV. In 1990 richtte zij het enige commerciële bureau in Europa op dat bedrijven traint en adviseert om seksuele intimidatie op de werkplek te bestrijden en te voorkomen. Begin dit jaar fuseerde Kuiper met de psychologe W. Bezemer tot het bureau Bezemer & Kuiper. Het bureau wordt vaak ingeschakeld door bedrijven om een beleid te ontwikkelen dat een halt moet toeroepen aan seksuele intimidatie. De Harriët Freezerring is een onderscheiding die elk jaar, ditmaal voor de 16de keer, wordt uitgereikt aan een vrouw of een groep vrouwen wier werk een grote emancipatorische uitstraling heeft. De prijs is genoemd naar Harriët Freezer die tot haar dood in 1977 verbonden was aan Opzij. Kuiper krijgt de prijs op 10 december in Amsterdam uitgereikt.