Westen tevreden over CFE-akkoord

WENEN, 16 NOV. De Westelijke landen zijn tevreden over de wijze waarop de eerste fase van het akkoord ter beperking van de conventionele bewapening in Europa (CFE) is uitgevoerd.

Dit akkoord, dat in november 1990 in Parijs werd getekend door de landen van de NAVO en het toenmalige Warschaupact, voorziet in plafonds voor de aantallen tanks, pantserwagens, artillerie, gevechtsvliegtuigen en helikopters. Vandaag loopt de eerste fase van dit akkoord af, waarin 25 procent van de reducties moet zijn doorgevoerd. In november volgend jaar moet nog eens zestig procent zijn gerealiseerd, terwijl de laatste vijftien procent in november 1995 moet zijn ontmanteld. Op die datum mogen de landen van de NAVO en van het voormalige Warschaupact in het verdragsgebied niet meer hebben dan elk 20.000 tanks, 20.000 stukken artillerie, 30.000 gepantserde voertuigen, 6.800 vliegtuigen en 2.000 gevechtshelikopters.

“De balans is zeer positief”, onderstreepte een Westelijke bron gisteravond. Een hoge diplomaat zei: “Er is geen enkel ernstig serieus probleem, bijna allen hebben aan hun verplichtingen voldaan.” Tot dusver zijn meer dan duizend inspecties uitgevoerd op de uitvoering van het akkoord, zevenhonderd door het Westen, 312 door de landen van het voormalige Warschaupact. Het Westen heeft zijn conventionele bewapening met 5.700 stuks beperkt, het Oosten met 11.500, waarvan de landen op het grondgebied van de voormalige Sovjet-Unie er 6.700 voor hun rekening hebben genomen (Rusland 5.000, de Oekraïne 1.400, Wit-Rusland, Kazachstan, Moldavië, Georgië, Armenië en Azerbajdzjan de rest).

De enige onzekerheid die er nog bestaat betreft 200 Russische tanks die hetzij vernietigd hetzij voor niet militaire doelen omgebouwd moeten worden, maar de Russen hebben zich verplicht zich aan de verdragsverplichtingen te houden.

Begin vorige maand waren er aanwijzingen dat Moskou zou willen terugkomen op enkele onderdelen van het CFE-akkoord. Zo zou Rusland bepaalde aanpassingen willen van de afgesproken verdeling van de troepen binnen het CFE-verdragsgebied in verband met de conflicten aan de Russische zuidgrens. “Kennelijk zijn er militaire kringen die zich onevenredig 'gepakt' voelen door het verdrag”, aldus een NAVO-diplomaat. Naar aanleiding van berichten over de nadere Russische verlangens verklaarde een woordvoerder van het Russische ministerie van buitenlandse zaken tegenover het persbureau ITAR-TASS dat men niet af wilde van het CFE-verdrag, maar slechts veranderingen wilde in de uitvoering daarvan. Het probleem ligt niet zozeer in “de bewoordingen van het verdrag zelf, maar meer in de praktijk van de uitvoering ervan”, aldus deze woordvoerder. (AFP)