VN pogen Bosnië de winter door te helpen

SARAJEVO, 16 NOV. De VN-hulporganisatie UNHCR tracht de leiders van de drie strijdende partijen in Bosnië rond de tafel te krijgen om een “humanitaire catastrofe” tijdens de komende winter te voorkomen. De Bosnische Kroaten openden gisteren in Centraal-Bosnië een nieuw offensief tegen de moslims.

De UNHCR heeft de leiders van de Bosnische moslims, Kroaten en Serviërs uitgenodigd naar Genève te komen om te praten over de mogelijkheden de bevolking van Bosnië-Herzegovina tijdens de komende winter te bevoorraden. Van de drie partijen zijn de politieke zowel als de militaire leiders uitgenodigd. Tot dusverre hebben alleen de leiders van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic en generaal Ratko Mladic, aangekondigd morgen in Genève aanwezig te zullen zijn. De leiders van de Bosnische Kroaten hebben volgens een woordvoerder van de UNHCR laten weten waarschijnlijk te komen, de leiders van de Bosnische moslims hebben nog niet gereageerd.

De UNHCR maakt zich grote zorgen voor de komende winter. Twee miljoen inwoners van Bosnië zijn aangewezen op humanitaire hulp. Op vele plaatsen verhinderen de strijdende partijen de doorvoer van hulpkonvooien, ofwel omdat ze in militaire operaties zijn verwikkeld, ofwel uit pure onwil. Door de gevechten tussen de moslims en de Kroaten in Centraal-Bosnië zijn de routes voor de humanitaire hulpverlening naar Centraal-Bosnië geblokkeerd. In het oosten van Bosnië verhinderen de Bosnische Serviërs alweer geruime tijd de bevoorrading van de moslim-enclave Gorazde.

De Bosnische Kroaten, die de in het weekeinde op de moslims veroverde stad Fojnica inmiddels weer geheel hebben prijsgegeven, openden gisteren met vierduizend soldaten een groot offensief tegen de moslims bij Gornji Vakuf. Hun bedoeling is de verbindingen tussen Gornji Vakuf, een belangrijk bolwerk van de moslims, en Prozor af te snijden. De Bosnische Kroaten zetten hun offensief kracht bij met een zware artilleriebeschieting, waarbij elke zes seconden een mortiergranaat werd afgevuurd.

Ook bij Fojnica, twintig kilometer ten westen van Gornji Vakuf, bleef gisteren de toestand zeer gespannen na de zware gevechten van het weekeinde. Radio-Sarajevo meldde gisteren dat bij de gevechten van het weekeinde twee paters franciscanen om het leven zijn gekomen in hun klooster in de stad. Hoeveel soldaten en burgers bij de gevechten zijn gedood is niet duidelijk. (AP, Reuter)