Referendum in Algerije afgelast

ALGIERS, 16 NOV. De Algerijnse regering heeft gisteren besloten een referendum af te gelasten dat voor het eind van het jaar had moeten worden gehouden ter goedkeuring van de plannen om een interim-regering te vormen die verkiezingen tegen 1996 moet organiseren.

“De omstandigheden staan de organisatie van een referendum niet toe”, aldus de woordvoerder van de officiële Nationale Commissie over de Dialoog in een verwijzing naar het escalerend moslim-extremistisch geweld. De nieuwe regering komt er overigens wel, zoals nu de bedoeling is met een beperkte deelneming van niet-gewelddadige fundamentalistische oppositiegroepen. Het mandaat van de huidige Hoge Staatsraad loopt aan het eind van het jaar af.

De extremistische oppositie heeft inmiddels een versluierde uitnodiging tot een dialoog van de zijde van de Nationale Commissie afgewezen. In een gisteren in Parijs verspreid communiqué liet het Voorlopig Uitvoerend Comité weten “elke dialoog, elke verzoening of gesprekken met de putschistische junta te verwerpen”. “In overeenstemming met de authentieke shari'a (islamitische wet) zullen we niets minder dan een islamitische staat accepteren”, aldus het Comité, dat meldde namens het verboden Front van Islamitische Redding (FIS) te spreken. In het communiqué was tevens een nieuw dreigement aan het adres van buitenlanders in Algerije opgenomen. Regeringen die de Algerijnse regering blijven steunen, zullen merken dat “hun staatsburgers worden aangevallen en hun belangen vernietigd”. (Reuter, AP)