Reddingsplan Daf Bus niet rond

EINDHOVEN, 16 NOV. De redding van chassisfabrikant Daf Bus, onderdeel van het inmiddels failliet verklaarde United Bus, is gisteravond op het laatste moment afgeketst. Eerder op de dag had FNV-bestuurder J. Kirkels zich optimistisch uitgelaten over de redding van Daf Bus. Volgens hem lag er een aanbod op tafel dat “de banken niet zouden kunnen weigeren.”

De banken verwierpen het bod van de Hapertse onderneming VDL echter wel.De hoogte van de overnemingsprijs bleek toch een bezwaar voor ABN Amro, Rabo en ING, de banken die bij het project zijn betroken. Zij verwierpen het aanbod van VDL-topman Wim van der Leegte, die had bekendgemaakt te streven naar een meerderheidsdeelneming in Daf Bus. Daarnaast zouden de transportonderneming De Rooy uit Son en Daf Trucks een belang willen nemen. Als de transactie was doorgegaan, was de werkgelegenheid van honderd van de oorspronkelijke 150 werknemers gered.

Ook curator H.I. Prinsen toonde zich teleurgesteld dat het bod van de VDL-Groep is verworpen. Enkele uren daarvoor liet de curator zich nog zeer optimistisch uit over de onderhandelingen met de schuldeisers. “We zijn de gaten aan het dichten”, verklaarde hij toen. Van der Leegte had de banken een ultimatum gesteld. Voor 17.00 uur zou er een positief antwoord moeten zijn. Anders werd zijn bod ingetrokken. Na het mislukken van de onderhandelingen heeft Van der Leegte besloten het ultimatum te verlengen. Het is niet duidelijk wanneer die termijn nu afloopt.