'Portugal schendt mensenrechten'

MADRID, 16 NOV. Amnesty International beschuldigt Portugal in een gisteren publiek gemaakt rapport van aanhoudende schending van de mensenrechten.

Volgens de organisatie vinden in de Portugese gevangenissen nog steeds met regelmaat martelingen plaats. Slechts een klein aantal politie-agenten en gevangenisbewaarders die hiervan worden beschuldigd zijn volgens Amnesty uiteindelijk voor het gerecht gedaagd. Amnesty wijst er op dat Portugal in 1989 de conventie tegen het martelen van de Verenigde Naties heeft getekend. Maar Portugese gezagsdragers zouden zich daar weinig van aantrekken.

In een eerste reactie heeft de directeur-generaal Fernando Duarte van het Portugese gevangenissen ontkend dat er sprake is van “ernstige schendingen van de mensenrechten”. De situatie in de Portugese gevangenissen is volgens hem te vergelijken met die in de overige Europese landen. Volgens hem betreffen de voorbeelden die Amnesty opsomt oude zaken die inmiddels zijn afgehandeld.