Portugal investeert 550 miljoen in nieuwe banen

MADRID, 16 NOV. De Portugese regering heeft gisteren een omvangrijk pakket maatregelen aangekondigd dat de explosief stijgende werkloosheid in het land een halt toe moet roepen. Volgend jaar wordt 550 miljoen gulden geïnvesteerd in de verbetering van infrastructuur, diversificatie van de industrie en herscholingsprogramma's.

Hoewel de Portugese werkloosheid met 5,6 procent binnen de EG aan de lage kant is, heeft de vermindering van het aantal arbeidsplaatsen het afgelopen jaar een grote vlucht genomen. Portugal telt nu een kwart miljoen werklozen, een stijging van 35 procent in twaalf maanden.

De nieuwe maatregelen waren vorige maand aangekondigd, nadat eerdere onderhandelingen over een sociaal pact tussen de centrum-rechtse regering van premier Cavaco Silva en de vakbonden op niets waren uitgelopen. Hoewel de hulp aan Portugal vanuit de EG de komende jaren verder wordt opgevoerd, zijn de vooruitzichten voor de economie somber. In Portugal geldt vooral de concurrentie uit lage-lonenlanden buiten de EG als een punt van zorg. Deze treft vooral de schoen- en textielindustrie.

Het pakket maatregelen betreft onder meer subsidies aan bedrijven die bereid zijn oudere en langdurig werklozen in dienst te nemen. Tevens zou een deel van het geld worden besteed voor het opzetten van bedrijven die de Portugese economie minder afhankelijk moet maken van het huidige, beperkte export-pakket. De Portugese vakbonden hebben afwijzend op de voorstellen gereageerd. Volgens hen bevatten de plannen weinig nieuws en zal het effect bijzonder gering zijn.