Op(tie)pepper voor Ahold

Gisteren trok Frankfort de Amsterdamse koersen verder omhoog. De groei van de Duitse economie stagneert volgend jaar en die verwachting houdt de rente onder de duim. Misschien kan er zelfs nog wat meer af, redeneren handelaren hoopvol.

Daarop reageren aandelenbeleggers als muizen op kaas. De DAX-index sprong 34 punten omhoog naar 2.049 en de aandelen-index sloot maandag op 383,35, 14 punten of 3,8 procent boven het dieptepunt van 369,16 dat vrijdagmorgen op het bord stond. De baissiers mochten toen even de baas spelen, maar de haussiers lieten niet lang met zich sollen.

Maandag sloot Wall Street 7 punten lager op 3.677,5 en ook de obligaties daalden licht. Volgens de technische analisten, die allerlei indexen en indicatoren berekenen en vergelijken met het verleden, stevent de beurs op een correctie af, omdat de markt als geheel minder optimistisch is dan de hoge stand van de Dow Jones suggereert. Misschien houdt men de adem in voor de stemming van morgen over het Nafta-verdrag.

Vrijdag lopen in Amsterdam de november-opties af. Dit kan de rest van de week tot onrust en flinke omzetten leiden wanneer de index op en neer springt naar Amerikaans voorbeeld.

Gisteren is het aandeel Ahold gesplitst. Er zijn nu tweemaal zoveel stukken in omloop en de koers is gehalveerd, net als de uitoefenprijzen van de opties.

Ahold zit samen met Elsevier sinds een maand in de subtop van de Amsterdamse eredivisie: fondsen waar lange opties op worden verhandeld. Daarmee krijgen beleggers meer speelruimte, hoewel er pas twee meerjarige opties in de notering zitten: AH call en put oktober 1996 uitoefenprijs 45 (was 90) en dezelfde ELS met uitoefenprijs 145 gulden.

Misschien zullen de splitsing, lange opties en notering op Wall Street van Ahold een vrolijk aandeel maken. Wat kan je nu zoal doen met opties en aandelen? Eerst de voor de optiehandel broodnodige fluctuaties.

De koers stond eind juni op 49,90, drie maanden later op een dieptepunt (afgelopen twaalf maanden) van 42,80 en maandag op 46,80. Vorig jaar bewoog de koers tussen 44,95 en 35,85. Het dividendrendement ligt rond de 2 procent. Geen woelwater dus, meer een kruidenier die een oppepper nodig heeft. Zo redeneren actieve beleggers, maar de leiding van een onderneming ziet niet graag van die onverklaarbare optie-sprongen.

Wie vol vertrouwen is, koopt de aandelen en wacht de toekomst af. Dit levert niet veel dividend op en spectaculaire koerswinst ligt evenmin voor de hand, tenzij Ahold profiteert van de aantrekkende economie in de VS en een oplopende dollar. Daar staat de teruglopende koopkracht in Europa tegenover. Een twijfelgeval.

De aandeelhouder kan op 400 aandelen (19 duizend gulden) calls schrijven om onbelast iets te verdienen. Voorbeelden: de april 1994 47,50 op 3,00 gulden of de juli 47,50 op 4,00 gulden. De plicht om te verkopen op 47,50 gulden betekent een winst van 0,70 cent op de aankoopkoers van 46,80; 47,50 min 46,80. Daar schiet je niets mee op. In feite bedraagt de verkoopprijs door de ontvangen call-premies 50,50 of 51,50. Een winst van 8 of 10 procent over 5 of 8 maanden. De kosten moeten daar nog af.

Naar beneden toe zijn de aandelen nauwelijks beschermd tegen koersdaling. Met lange opties kan dat wel. Dat gaat als volgt voor 400 aandelen.

Verleen 2 lange calls oktober 1996 uitoefenprijs 45 gulden. Dit leverde maandag 1.000 gulden per optie op en de blokkering van 200 aandelen. De andere 200 blijven vrij om te groeien. Nu de bescherming: koop 4 lange puts 1996 45 voor 400 gulden per contract. Daarmee zijn alle Ahold's drie jaar verzekerd op 45 gulden. De verzekering, zelfs inclusief kosten, komt uit de opbrengst van de call-opties. Je houdt nog iets over.

Beleggers die op de kleintjes letten zullen niet enthousiast zijn: het onderliggende aandeel moet groeien om te verdienen of je moet korte calls schrijven. Voor die scherpslijpers, een prima eigenschap in opties, deze gulden middenweg.

Koop slechts 200 aandelen en schrijf daarop de 2 lage calls. Koop daarna de 4 puts met de bedoeling om 200 stukken bij te kopen op een lagere koers dan 46,80. Schrijf op een gunstig moment (lagere koersen) 2 korte puts om aandelen bij te kopen. Zo kan je met minder geld dan voorheen spelen met Ahold.

    • Adriaan Hiele