Notering Royal Ahold in New York

NEW YORK, 16 NOV. Het Nederlandse detailhandelsconcern Ahold is sinds gisteren officieel genoteerd op de New York Stock Exchange. Ahold hoopt met deze notering meer bekendheid te krijgen bij Amerikaanse beleggers.

“Wij willen Ahold in de binnenlandse portefeuille zien te krijgen”, zei Ahold-topman C. van der Hoeven gisteren na afloop van het noteringsceremonieel op Wallstreet. Royal Ahold, zoals het concern zich in de VS profileert, heeft nu naar eigen schatting vijftien tot twintig procent van de aandelen uitstaan bij Amerikaanse beleggers. Met name de grote institutionele partijen investeren hun gelden nog overwegend in binnenlandse fondsen. Ahold, dat meer dan de helft van de jaarlijkse concernomzet in zijn Amerikaanse winkelketens behaald, wil zich op de financiële markten in de VS vanaf nu profileren als een Europees-Amerikaans bedrijf.

Meer bekendheid maakt het voor Ahold ook gemakkelijker om kapitaal voor acquisities aan te trekken. Het concern is al enige tijd gericht op zoek naar een nieuwe winkelketen in de VS. Volgens Van der Hoeven kan het echter nog wel een tot twee jaar duren voordat een geschikte kandidaat kan worden ingelijfd. Op dit moment beschikt Ahold over vijf regionele ketens in Amerika.

Ahold, dat sinds april 1991 in de VS genoteerd stond aan NASDAQ, geeft de Amerikaanse beleggers geen rechtstreekse aandelen in het concern. Op Wallstreet worden American Depository Receipts verhandeld, een soort certificaten van aandelen.