Koerswinst verzekeraars en banken op stijgende beurs

AMSTERDAM, 16 NOV. Op de Amsterdamse effectenbeurs was vanmorgen sprake van gematigd optimisme. Verzekeraars en banken deden het weer goed, waarbij vooral de koerswinst van Aegon opviel.

AMSTERDAM De verzekeraar boekte een koerswinst van negentig cent op 96,70 gulden in reactie op de overneming van het collectieve pensioenbedrijf van de Amerikaanse Mutual Life Insurance Company. Gedragen door de financiële waarden noteerde de EOE-index tegen 13.00 uur ruim 0,5 punt hoger op 383,88.Het feit dat Aegon de overneming pas op termijn betaalt, gaf beleggers moed, aldus een handelaar. “Dat betekent dat het niet ten koste gaat van de winst per aandeel.” Ook de andere financiële waarden waren in trek. Bank/verzekeraar ING rukte vijf dubbeltjes op naar 82,30 gulden, ABN Amro liefst 0,90 naar 70,80 gulden en Amev tien cent op 82,20 gulden.

De run op banken en verzekeraars hing tevens samen met het rentesentiment. Aanstaande donderdag vergadert het bestuur van de Bundesbank. Hoewel ter beurze weinig handelaren rekening houden met een rentemaatregel, putten sommige beleggers moed uit het besluit van de Duitse centrale bank om de tarieven voor speciale beleningen met 0,09 procentpunt te verlagen tot 6,29 procent.

De vriendelijke stemming op het Damrak vormde tevens een afspiegeling van het sentiment op de andere buitenlandse beurzen. In Duitsland en Frankrijk openden de beurzen flink hoger, Londen maakte daarentegen pas op de plaats. Ook de bijna één cent hogere koers van de Amerikaanse dollar - 1,9035 tegen 1,8955 gulden bij het slot gisteren - gaf de aandelenkoersen een duw in de rug.

Terughoudendheid was er ten aanzien van de internationals, met uitzondering van Unilever, dat 1,10 gulden steeg tot 213,20 gulden. Koninklijke Olie moest 1,80 gulden loslaten op 194,90 gulden, Akzo twee kwartjes op 177,80 gulden, KLM zestig cent op 41,20 gulden. Philips noteerde ongewijzigd 39,20 gulden. Speculaties over een verdere rentedaling deden de meest courante staatsleningen een stuiver à tien cent stijgen.

NEW YORK Wall Street heeft gisteren een deel van de koerswinsten van eind vorige week moeten prijsgeven. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig belangrijkste aandelen daalde met 6,99 punten tot 3.677,52. De verhouding tussen de aantallen lager en hoger sluitende fondsen bedroeg drie tegen twee. De omzet kwam uit op 244 miljoen aandelen.

De Dow Jones-index stond bijna de hele dag op verlies. Dat was het gevolg van een negatieve reactie van de obligatiemarkt op de op zichzelf gunstige cijfers over de Amerikaanse industriële produktie. De produktie groeide in oktober onverwacht sterk met 0,8 procent. Dat veroorzaakte op de obligatiemarkt nieuwe vrees voor inflatie, ook al geven de jongste cijfers over de prijsontwikkeling daar geen aanleiding toe. De belangrijkste winnaar binnen de Dow Jones-index was Caterpillar.