Israel: Syrië achter offensief Hezbollah

MARJAYOUN/ JERUZALEM, 16 NOV. Israel heeft Syrië vandaag de schuld gegeven van een nieuw offensief door de moslim-fundamentalistische Libanese organisatie Hezbollah in het Zuidlibanese grensgebied met Israel. Tegelijk werd in de Gazastrook een Israelische politie-officier gewond bij een aanslag door een fundamentalistische Palestijn. De aanvaller, lid van de Palestijnse groep Hamas, werd doodgeschoten. In El-Bireh op de Westelijke Jordaanoever werd een Palestijnse scholier doodgeschoten die stenen gooide naar een Israelische patrouille. Joodse kolonisten, die zich eveneens verzetten tegen het vredesproces, richtten verwoestingen aan in Hebron.

Hezbollah schoot vanochtend katjoesja-raketten op Israel af en voerde een golf van aanvallen uit op posten van het Israelische leger en van de pro-Israelische militie in de 'veiligheidszone' in Zuid-Libanon. Daarbij werden tien leden van de militie, het Zuidlibanees Leger (SLA), gevangen genomen. Het was het zwaarste Hezbollah-offensief in Zuid-Libanon sinds de Palestijnse Bevrijdings Organisatie (PLO) en Israel in september een akkoord ondertekenden. Hezbollah verzet zich tegen dat akkoord, samen met extremistische Palestijnse organisaties.

Volgens de Israelische onderminister van buitenlandse zaken Mordechai Gur is het offensief een teken van Syrische onvrede dat er onvoldoende rekening wordt gehouden met zijn positie in het vredesproces. Volgens Gur wil Syrië bewijzen dat er zonder Damascus geen vrede kan heersen in het gebied.

Een hoge vertegenwoordiger van PLO-leider Yasser Arafat in Libanon, kolonel Mouin Shabaytah, is gisteren na een wilde auto-achtervolging door de straten van de Libanese havenstad Sidon doodgeschoten. Volgens Arafats guerrilla-organisatie Al-Fatah werd hij gedood door “de hand van verraad, de agenten van de (Israelische geheime dienst) Mossad”. Fatah-zegslieden meenden dat de groep van de Palestijnse extremist Abu Nidal, die in die kringen als agent van de Mossad wordt betiteld, achter de moord zat. In Libanon is al enkele jaren een oorlog aan de gang tussen Fatah en de groep van Abu Nidal, die tientallen levens heeft geëist. Eveneens wordt gespeculeerd over een interne afrekening binnen Fatah. (Reuter, AP)