Irak laat Amerikaan vrij en hervat overleg met VN

AMMAN/ NEW YORK, 16 NOV. De Iraakse autoriteiten hebben gisteren een Amerikaan vrijgelaten die eerder dit jaar tot acht jaar gevangenisstraf was veroordeeld wegens illegale grensoverschrijding vanuit Koeweit. De vrijlating viel samen met de hervatting van de onderhandelingen tussen Irak en de Verenigde Naties over permanente controle op het Iraakse bewapeningsprogramma, die naar Bagdad hoopt zullen leiden tot intrekking van het sinds 1990 geldende embargo op de uitvoer van olie.

De Amerikaan, de ongeveer 50-jarige Kenneth Beatty, is volgens een Iraakse mededeling vrijgelaten op verzoek van de Amerikaanse Democratische senator David Boren, die, zoals hij het zelf betitelde, een privé en humanitair bezoek aan Bagdad bracht. Beatty is de zevende buitenlander die in de afgelopen twee maanden door Irak is vrijgelaten. Er zit echter nog een aantal buitenlanders vast.

In New York begonnen Iraakse en VN-functionarissen gisteren de agenda vast te stellen voor de twee weken durende onderhandelingen over het Iraakse bewapeningsprogramma. Deze week zullen de technische bijzonderheden aan de orde komen, volgende week, wanneer de Iraakse vice-premier Tareq Aziz naar New York komt, de politieke aspecten.

Irak heeft de laatste maanden alles op alles gezet om de intrekking te bewerkstelligen van het olie-embargo van de VN, en dat is voor een groot deel afhankelijk van de afloop van deze onderhandelingen.

Afgezien hiervan moet Bagdad nog aan andere eisen van de internationale gemeenschap voldoen, zoals erkenning van de door de VN vastgestelde grens met Koeweit, voor alle handelssancties worden ingetrokken.

De zaak wordt nog gecompliceerd door recente beschuldigingen dat het Iraakse leger chemische wapens heeft gebruikt tegen shi'itische rebellen in de zuidelijke moerassen. Een groep VN-deskundigen is gisteren een onderzoek begonnen naar de beschuldigingen, die door een Iraakse oppositiegroep zijn geuit. Als de beschuldigingen worden bevestigd, wordt intrekking van het embargo zeer onwaarschijnlijk.

Het Britse ministerie van defensie gaf gisteren bovendien luchtfoto's vrij van verwoeste dorpen in de Zuidiraakse moerassen, met de mededeling dat Iraakse troepen daarvoor verantwoordelijk worden geacht. Volgens het ministerie zijn de foto's eind september genomen door Tornado-gevechtsvliegtuigen die geregeld patrouillevluchten boven het gebied uitvoeren. (Reuter, AP)