Gezichtsvermogen Smyslov te grote handicap

TILBURG, 16 NOV. De amusementswaarde van de barrages van de eerste ronde van het Interpolis Wereldschaaktoernooi had zwaar te lijden onder het grote aantal publieksfavorieten dat onderuit werd gehaald. De vastberadenheid waarmee Nijboer, Van Mil en Van der Wiel een dag eerder een problematische achterstand hadden rechtgebogen bleek geslonken tot een klein vuistje. Alledrie verloren ze vrij geruisloos.

Nijboer wist zowel een gelijke als een uiterst comfortabele stand geheel te verknoeien tegen Smirin, terwijl het bij Van der Wiel ook van kwaad tot erger ging. In de eerste partij overspeelde hij vanuit een behoorlijk mislukte opening op handige wijze de grote Russische belofte Morozevitsj, om zich vlak voor het binnenhalen van de buit alsnog te laten foppen met een remisewending. In de return toonde de 16-jarige Morozevitsj zich minder clement en plaatste zich gedecideerd voor de tweede ronde.

Van Mil weerde zich nog het beste. De Eindhovense meester liet de Australische grootmeester Rogers peentjes zweten en boog pas in de verlenging. Het leek een onvermijdelijk lot, maar Rogers was de eerste om toe te geven dat het hem de grootste moeite had gekost om enige grip te krijgen op het spel van Van Mil.

Meelevende blikken waren er ook voor de 72-jarige Smyslov. De oud-wereldkampioen leek op voorhand kansloos tegen de ongekroonde koning van het Amerikaanse open toernooiencircuit, Alexander Shabalov, totdat hij zondag met fluwelen techniek een tie-break afdwong. In de rapid-partijen bleek het sterk teruggelopen gezichtsvermogen van Smyslov een te grote handicap. De digitale Fischer-klok die bij de barrages gebruikt wordt maakte hem dermate onzeker dat hij in het eerste partijtje de winst uit handen gaf en in het tweede zonder slag of stoot opzij werd geschoven.

Voor enige troost zorgde uiteindelijk Viktor Kortsjnoi, die in een zwaarbevochten mini-match de Tsjech Stohl aftroefde. Ook Stohl was niet te beroerd om toe te geven dat Kortsjnoi zijn plaats bij de laatste 64 volledig verdiende.

    • Dirk Jan ten Geuzendam