Frankrijk doet Rhône-Poulenc in de aanbieding

PARIJS, 16 NOV. De Franse overheid begint vandaag met de verkoop van het staatsbelang van 43 procent in het chemie- en farmacieconcern Rhône-Poulenc. De prijs per aandeel is vastgesteld op 135 franc (43,50 gulden), ruim onder de beurskoers van 153,60 franc van gisteren.

De prijs werd gisteren door minister van financiën Alphandéry nabeurs bekendgemaakt.

De verkoop van de ruim 94 miljoen staatsaandelen zal volgens minister Alphandéry ongeveer 13 miljard frank (4,2 miljard gulden) opbrengen. De prijs van 135 franc geldt voor de ongeveer 47,5 miljoen aandelen die zijn bestemd voor kleine beleggers. De inschrijving loopt tot 23 november. De regering heeft 31,7 miljoen aandelen gereserveerd voor institutionele beleggers in binnen- en buitenland. De prijs daarvan wordt donderdagavond bekendgemaakt en zal ten minste 135 franc bedragen.

Het aantal beschikbare aandelen voor institutionele beleggers kan afhankelijk van het verloop van de inschrijving omlaag gaan ten gunste van de kleine man. De Franse regering verkoopt ook nog ongeveer 15 miljoen aandelen aan bedrijven die zich aansluiten bij de “harde kern” van aandeelhouders. Die bestaat nu uit de verzekeraar AGF en de banken Crédit Lyonnais, Société Générale en Banque Nationale de Paris (BNP). Zij hebben samen 18 procent van Rhône-Poulenc. Met de 15 miljoen aandelen komt de deelneming van de harde kern op 24 procent.

Nieuwe leden van de kerngroep worden de Franse verzekeraar Axa, die een belang krijgt van 1,25 procent, de Zwitserse bank Credit Suisse (1,0 procent) en het Italiaanse Fiat-concern (1,0 procent). BNP en Société Générale vergroten hun belang en komen daardoor op respectievelijk 2,4 en 4,33 procent. AGF heeft 6,62 procent en Crédit Lyonnais 7,40 procent. De leden van de harde kern betalen twee procent meer voor de staatsaandelen dan de institutionele beleggers.

De verkoop van de staatsaandelen Rhône-Poulenc is de tweede privatisering onder de in maart aangetreden centrum-rechtse regering. De eerste was die van Banque Nationale de Paris, in oktober. De verkoop van de bank was een groot succes en leverde de staat 28 miljard franc (9 miljard gulden) op.

Rhône-Poulenc is het op zeven na grootste chemieconcern ter wereld en het op negen na grootste farmaciebedrijf. De omzet bedroeg vorig jaar 81,7 miljard franc (26,3 miljard gulden), waarover een nettowinst werd behaald van 2,18 miljard franc.

In de eerste helft van dit jaar zag Rhône-Poulenc de resultaten verslechteren door de economische malaise in Europa. Over het gehele jaar verwacht het concern een winstdaling van ten minste dertig procent. (AFP, ANP)